Ministar Zoran Miljanić primio novoimenovanu ambasadorku Republike Italije Andreinu Marsellu

Objavljeno: 05.08.2022. 08:42 Autor: Kabinet ministra bez portfelja

Ministar Zoran Miljanić primio je novoimenovanu ambasadorku Republike Italije NJ. E. Andreinu  Marsellu i informisao je o antikorupcijskim mjerama koje provodi 43. Vlada Crne Gore.

Tokom srdačnog razgovora, Miljanić je podsjetio na decenijske probleme koje je Crna Gora imala zbog organizovanog kriminala i korupcije, kao i na finansijske posljedice koje su zbog  šverca cigareta preko Crne Gore trpjele  druge države, uključujući i Italiju.

Posljednje rekordne zapljene svjedoče da se Vlada ozbiljno uhvatila u koštac sa švercom cigareta, ali imamo i rekordne zapljene kokaina. U posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat je napredak u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, ali je korupcija oznaqčena kao gorući problem Crne Gore. Stoga je 43. Vlada osnovala Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije koji će raditi na izradi Staretegije, kao krovnog antikorupcijskog dokumenta iz kojeg će proizaći akcioni planovi za sve segmente društva u kojima je korupcija evidentna. Naš plan je borba protiv korupcije na svim nivoima, jer je ona, nažalost, od naših strateških partnera prepoznata kao endemska pojava u Crnoj Gori, rekao je ministar Miljanić.

Ambasadorka Marsella je pozdravila odluke Vlade Crne Gore  o antikorupcijskim mjerama i podsjetila na ogromne izazove i iskustva koje je Italija imala u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije. Ona je kazala da je borba protiv korupcije “proces bez kraja”, te da je neophodno mijenjati uvriježena društvena shvatanja i uticati na mentalitet građana, kako bi korupciju smatrali  kao društveno štetnu i nemoralnu pojavu.

“Drago mi je da je Vlada uočila važnost problema korupcije i odlučila da ga počne temeljno rješavati.  Biće to spor proces, ali će nesumnjivo uz sinergiju institucija dati rezultat”, ocijenila je Marsella, dodajući da će Italija pružiti Crnoj Gori ekspertsku i tehničku pomoć u sprovođenju antikorupcijskih inicijativa.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja crnogorske i italijanske policija izuzetna, te da sveukupni odnosi između dvije države idu uzlaznom putanjom.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?