Ministar Zoran Miljanić učestvovao na regionalnom sastanku – strategija javnih politika u oblasti oduzimanja imovine u Beču

Objavljeno: 09.07.2022. 07:30 Autor: Kabinet ministra bez portfelja

Ministar Zoran Miljanić predvodio je delegaciju Crne Gore na regionalnom sastanku – strategija javnih politika u oblasti oduzimanja imovine, koji je održan 7. i 8. jula u Beču.

Riječ je o dijelu projekta „Od nezakonitih finansijskih tokova do povrata imovine”, koji u okviru Regionalnog programa UNODC (kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal) za Jugoistočnui Evropu podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj projekta je da unaprijedi kapacitete Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 u naporima da povrati imovinu i novac stečen kriminalom, kao i da unaprijedi razmjenu informacija koje dovode do konfiskacije imovine.

U uvodnom izlaganju, ministar Miljanić kazao je da je Crna Gora borbu sa korupcijom, odnosno njen preventivni i represivni aspekt i strateško planiranje, povezala sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

Počeo je proces izrade Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije 2023 – 2026. godine i zahvaljujući tom dokumentu definisaćemo ciljeve i unaprijediti primjenu normativnih rješenja i  kapacitete institucija u borbi protiv korupcije, kazao je Miljanić.

Skup u Beču bio je prilika za brojne kontakte ministra Miljanića sa predstavnicima država EU i drugih partnerskih država, koji su podržali napore 43. Vlade u nastojanjima da vidljiv napredak u poglavljima 23. i 24. bude prepoznat u jesenjem izvještaju Evropske komisije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?