Ministarka Injac: Zajedno protiv hibridnih i sajber prijetnji u regionu

Objavljeno: 28.09.2021. 06:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Sadržaj:
Sve regionalne inicijative su više nego dobrodošle, posebno u cilju izgradnje povjerenja i optimizacije resursa i napora u oblasti sajber odbrane'', istakla je Injac.

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac govorila je danas na otvaranju naprednog kursa pod nazivom ''Jačanje otpornosti sajber odbrane Jugoistočne Evrope prema hibridnim prijetnjama'' organizovanog od strane Vojne akademije ''General Mihailo Apostolski'' iz Sjeverne Makedonije, u saradnji sa NATO programom Nauka za mir i bezbjednost.

Ministarka Injac: Zajedno protiv hibridnih i sajber prijetnji u regionu

Tom prilikom ministarka je istakla značaj ovog događaja za region Jugoistočne Evrope, te izrazila poštovanje prema inicijativi za kreiranje obuke na ovu temu, koja ima za cilj podizanje svijesti i sposobnosti u našem regionu.

Sve regionalne inicijative su više nego dobrodošle, posebno u cilju izgradnje povjerenja i optimizacije resursa i napora u oblasti sajber odbrane'', istakla je Injac.

Sve zemlje iz regiona JIE izložene su različitim vrstama hibridnih prijetnji u sajber prostoru i potrebno je kontinuirano raditi na poboljšanju nacionalnih sposobnosti za sajber odbranu.

Injac je kazala da se od vladinih institucija očekuje da sprovedu potrebna ulaganja za upravljanje sve složenijom digitalnom infrastrukturom, i da je to jedan od glavnih izazova za male zemlje i zemlje u razvoju.

''Za Crnu Goru, kao malu zemlju koja je postala članica NATO prije četiri godine, prioritet je razvoj kritične infrastrukture i paralelno poboljšanje kapaciteta za zaštitu infrastrukture. Značajan izazov za sve zemlje JIE je rukovođenje stručnjacima i timovima za sajber odbranu, koji mogu biti u stanju da zaštite infrastrukturu i budu spremni za brzo reagovanje na nove prijetnje'', naglasila je Injac.

Ministarka je posebno istakla značaj regionalne i drugih oblika međunarodne saradnje, kao i jačanje kolektivnog odgovora na prijetnje. To, prije svega znači izgradnju povjerenja, što će doprinijeti definisanju kolektivnog okvira za jačanje sajber odbrane od hibridnih pretnji.

Ministarka je kazala da to nameće aktivnosti razmjene informacija, zajedničko obrazovanje i programe podizanja svijesti o sajber i hibridnim prijetnjama na svim nivoima.

''Svaki zajednički napor doprinijeće smanjenju intenziteta hibridnih i sajber prijetnji u regionu. Verujem da je to u najboljem interesu svih'', zaključila je Injac.

Pored ministarke Injac, na otvaranju naprednog kursa govorila je i ministarka odbrane R. Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, kao i dr Deniz Beten, savjetnica za partnersku saradnju i NATO program Nauka za mir i bezbjednost.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?