Ministarka Vlaović sastala se sa rumunskim ministrom kulture Lucionom Romanskanuom u Temišvaru

Objavljeno: 17.02.2023. 11:26 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Iniciranje i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između vlade Crne Gore i Rumunije dobra je osnova za dalje unaprijeđenje i učvršćivanje saradnje između dva ministarstva, ocijenila je resorna ministarka, Maša Vlaović u razgovoru sa rumunskim kolegom Lucionom Romaskanuom.

Vlaović boravi u zvaničnoj posjeti Temišvaru, povodom otvaranja Temišvar 2023 - Evropska prijestonica kulture.

Ministarka se osvrnula na dosadašnje aktivnosti koje su dvije zemlje realizovale u oblasti kulture i ocijenila da postoji prostor za unaprijeđenje u narednom periodu.

Sagovornici su saglasni da saradnja između institucija, koje djeluju u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine, do sada nije bila na visokom nivou, kao i da će uložiti dodatne napore kako bi razmjena programa, ali i znanja i iskustava u ovim oblastima bila intenzivnija.

Imajući u vidu posvećenost Ministarstva kulture i medija izgradnji novih i jačanju postojećih institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta razgovarano je i o mogućnosti izgradnje zajedničkog crnogorsko/rumunskog kretivnog haba koji bi bio finansiran od strane EU.

Kreativni habovi u Crnoj Gori pružaju odlične uslove za boravak i rad umjetnika, pa pozivamo Ministarstvo kulture Rumunije da razmotri i predloži mogućnosti za razmjenu u svim oblastima kulture, sa posebnim naglaskom na sektor kreativnih industrija, navela je Vlaović.

Bilo je riječi i o realizaciji inicijativa koje su ranije pokrenute, a koje se odnose na postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Krajovi, kao i postavljanje spomenika rumunskom pjesniku Mihaiju Emineskuu u Crnoj Gori, te dogovoreno da će u direktnoj komunikaciji dva ministarstva biti dogovoreni svi dalji koraci i plan aktivnosti.

Razgovarano je i o projektu Temišvar 2023 – Evropska prijestonica kulture.

Ministarka Vlaović je upoznala ministra Romaskanua sa projektom „Budva Boka 2028“ i navela da će iskustava i uspješne prakse u kontekstu dobijanja titule Evropske prijestonice kulture koja ima Rumunija biti izuzetno korisne Crnoj Gori.

Romaskanu je poručio da su na raspolaganju crnogorskim kolegama za sve aktivnosti u procesu pripreme i realizacije svih potrebnih aktivnosti.

Vjeruje da će projekat „Budva Boka 2028“ svojim kvalitetom i značajem zavrijediti titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?