Vlaović: Iskustva Sjeverne Makedonije značajna za formiranje Muzeja savremene umjetnosti

Objavljeno: 02.03.2023. 09:53 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Crna Gora je u procesu transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej i od velikog značaja su iskustva koja Sjeverna Makedonija ima u ovoj oblasti, kazala je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona boravi u zvaničnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje se sasatala sa ministarkom kulture te države Biserom Kostadinovskom-Stojčevskom.

Sagovornice su izrazile zadovoljstvo zbog zajedničke organizacije izložbe djela Petra Lubarde iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju, koje će, kako si istakle dodatno osnažiti kulturne veze između naše dvije zemlje.

Drago mi je da smo danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu kulture Republike Sjeverne Makedonije i da našim susretom dajemo doprinos jačanju prijateljskih odnosa koje naše dvije zemlje baštine, istakla je Vlaović.

Ministarka je dodala i da “ovaj događaj svjedoči o bliskosti naše dvije zemlje i podstiče nas da zajedno njegujemo vrijednosti vrhunskih dometa.”

Na sastanku je razgovarano o daljim koracima na unapređenju saradnje i razmjeni u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija.

Vlaović je navela da Crna Gora posebnu pažnju poklanja i razvoju oblasti kreativnih industrija, u cilju stvaranja uslova za održivo preduzetništvo u oblasti kulture, te predstavila kreativne habove koje je Ministarstvo upostavilo u Crnoj Gori i predložila razmjenu umjetnika i programskih sadržaja na bilateralnom nivou.

Komunikacija naših ustanova kulture u oblasti kulturne baštine i do sada je bila veoma intenzivna, pa želimo na tom temelju predložiti snažniju saradnju na polju edukacije i doedukacije stručnog kadra iz oblasti kulturne baštine, na polju primjene savremenih metoda digitalizaje arhivske, bibliotečke i konotečke građe kao i uspostavljanja informacionog sistema kulturnih dobara, istakla je Vlaović.

Razgovarano je i o kandidaturama za Evropsku prijestonica kulture 2028, s obzirom na to da su se Budva-Boka i Skoplje našli u užem krugu za ovu prestižnu međunarodnu titulu.

Tokom boravka u Skoplju Vlaović i Kostadinovska-Stojčevska potpisaće Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za period 2023-2026.

Ministarka Kostadinovska-Stojčevska je rekla da je od izuzetnog značaja inteziviranje saradnje država susjeda u promociji kulture i umjetnosti putem podsredstva kulturne diplomatije.

"Međunarodna saradnja i razmjena iskustava važni su faktori za unaprijeđenje zakonodavnih okvira u oblastima kulture", istakla je Kostadinovska-Stojčevska.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?