Vlaović: Crna Gora i Sjeverna Makedonija intenziviraće aktivnosti u oblasti kulture

Objavljeno: 02.03.2023. 09:50 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Programom saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za period 2023-2026. predviđene su intenzivnije aktivnosti u cilju većeg učešća na svjetskoj kulturnoj sceni.

Ovaj dokument su potpisale ministarka kulture i medija Maša Vlaović i ministarka kulture Republike Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

Ministarka Vlaović je kazala da su Programom definisani novi modeli saradnje i konkretniji plan aktivnosti na osnovu kojeg će institucije kulture dvije zemlje razmjenjivati svoje programe i sadržaje.

Vlade Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije potpisale su 2006. godine Sporazum o saradnji u oblasti kulture, čijom smo implementacijom u prethodnom periodu, realizovali više značajnih projekata. Ipak, nametnula se potreba daljeg unapređenja dokumenata na kojima temeljimo našu saradnju, te smo iz tih razloga i potpisali Program saradnje u oblasti kulture, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, na polju kulturnog stvaralaštva vidljiva je sve dinamičnija i sadržajnija saradnja, ocijenjujući da je dosadašnja institucionalna podrška toj saradnji umnogome obogatila umjetničku scenu Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije.

Upravo je ta kreativna sinergija ono za šta se moraju nalaziti nove mogućnosti podrške u našim ministarstvima, te se sam stoga uvjerena da će ovaj susret detaljnije odrediti okvir i smjernice intenzivnije saradnje kako bismo bili aktivni učesnici na svjetskoj kulturnoj sceni, dodala je Vlaović.

Ministarka je podsjetila i da dobra dobra saradnja u oblasti kulturne baštine obavezuje da resori kulture Crne Gore i Makedonije nastave i prošire saradnju, kao i da podstiču razvoj projekata i razmjenu programa između biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka“.

Tokom posjete Republici Sjevernoj Makedoniji ministarka Vlaović je posjetila Nacionalnu galeriju u Skoplju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?