Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija obezbijedilo 142 hiljade eura za pomoć medijima

Objavljeno: 08.03.2022. 08:36 Autor: Ministartsvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija obezbijedilo je 142 hiljade eura za pomoć medijima, u skladu sa ekonomskim posledicama izazvanim pandemijom COVID-19, sa ciljem osnaživanja medija koji igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja dezinformacija i govora mržnje.

To je predviđeno Informacijom o dodjeli pomoći medijima u skladu sa ekonomskim posledicama izazvanim pandemijom COVID-19, koju je na prijedlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija usvojila Vlada.

Kako bi se skrenula pažnja na izazove koji se odnose na širenje dezinformacija i govora mržnje, a pri tom osnažili mediji u prepoznavanju i suzbijanju istih, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, odnosno Vlada Crne Gore, preduzela je dodatne mjere u cilju pomoći medijima.

Javni konkurs za medije, na kojem će 60 hiljada eura biti opredijeljeno je za štampane medije, a 82 hiljade eura za internetske publikacije, biće raspisan sredinom marta.

“Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva, a važnu ulogu u ostvarivanju tog cilja imaju medijikao najbitniji komunikacioni kanal. Zadatak svih jeste da objektivno i nepristrasno izvještavaju/informišu građane o svim bitnim dešavanjima u zemlji“, navodi se u dokumentu.

Naime, kako bi javnost imala tačne, pravovremene i kvalitetne informacije o stvarima koje su važne za donošenje određenih odluka svakog pojedinca, potrebno je da podignemo svjest o potrebi provjere informacija kako konzumenata, s jedne strane, ali i od medija i organizacija koji kreiraju informacije, s druge strane. U eri nepouzdanih informacija i širenja govora mržnje, objavljivanje neprovjerenih i netačnih vijesti/informacija može da ostavi dugotrajne posledice ne samo na pojedinca već na društvo u cjelini.

Globalna kriza izazvana pandemijom COVID-19, ali i politička situacija u Evropi, ostavila je nezanemarljive posledice na cjelokupnu privredu kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Mediji, kao osnovno i najmoćnije sredstvo komunikacije, igraju ključnu ulogu u sprječavanju širenja dezinformacija i govora mržnje kada govorimo ne samo o COVID19 pandemiji, već i opštoj političkoj situaciji i poštovanju ljudskih prava.

Zbog svega navedenog smatramo da je potrebno da kroz aktivnu i snažnu edukaciju građana ali i pojedinih medija podignemo nivo svijesti o značaju prepoznavanja neistinitih informacija, odnosno dezinformacija i širenja govora mržnje, stereotipa i diskriminatornih praksi.

Svi mediji u crnogorskom društvu funkcionišu s otežanom održivošću. Ključni izazovi medijske zajednice su slabljenje marketinškog tržišta, nelojalna konkurencija, vidno smanjen obim oglašavanja, nedovoljne plate medijskim radnicima i sl., koji su u značajnoj mjeri izazvani pandemijom koronavirusa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?