Mrdak u posjeti Trebinju: Prihvatljivo rješenje koje neće imati negativnih uticaja na Taru

Objavljeno: 21.07.2021. 11:53 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Mrdak u posjeti Trebinju: Prihvatljivo rješenje koje neće imati negativnih uticaja na Taru

Povodom izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela, a na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, prof. dr Danila Mrdaka, u sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju održan je sastanak sa ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenkom Golić i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske, Lukom Petrovićem sa saradnicima.

Učesnici sastanka izrazili su dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja.

Na sastanku je dogovoreno formiranje ekspertskog tima od 7 članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane “Buk Bijela”, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste.

"Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo", izjavio je Mrdak.

Ministarka Srebrenka Golić saopštila je da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja, jer jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom možemo doći do rješenja.

“U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele”, izjavila je Golićeva i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči nakon sagledavanja kompletne dokumentacije i obići zajedno teren.

Mješoviti Holding “Elektroprivreda Republike Srpske” ustupio je na uvid tehničku dokumentaciju crnogorskoj delegaciji, i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja na rješavanju pitanja Buk Bijele.

“Raduje me činjenica što ćemo bilateralno riješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate”, istakao je direktor MH ERS, Luka Petrović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?