Načelnik Generalštaba na sastanku NATO Vojnog komiteta

Objavljeno: 19.05.2021. 10:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, prisustvovao je 186. sastanku Vojnog komiteta na nivou NATO načelnika generalštabova (MCCS) u sjedištu Alijanse u Briselu.

On je istakao da je Crna Gora aktivno uključena u izradu NATO strateških dokumenata i da na taj način doprinosi kreiranju odbrambene politike Alijanse.

Đurović je naglasio da će Crna Gora iskoristiti “NATO Strategic Adaptation” kako bi ažurirala nacionalne strateške i vojne dokumente, te time dati puni doprinos implementaciji NATO strateških ciljeva. Fokus će biti na implementaciji Paketa ciljeva sposobnosti uz posvećenost učešću u NATO operacijama, misijama i vježbama.

Kako je naglasio, najveći izazov u tom procesu biće pronalaženje balansa između limitiranih resursa, nacionalnih zahtjeva i potreba kolektivne odbrane.

Načelnik Generalštaba je ocijenio da je pandemija COVID-19 značajno uticala na ekonomske mogućnosti Crne Gore, te da je teško procijeniti kada će doći do punog ekonomskog oporavka. Bez obzira na to, uložiće se maksimalni napori da se nastavi proces modernizacije Vojske Crne Gore.

„Ostajemo privrženi daljem unapređenju regionalne bezbjednosti i stabilnosti, sa nemjerom da odgovornim odnosom doprinesemo da Zapadni Balkan svakim danom bude sve sigurniji“, poručio je brigadni general.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg,  podsjetio je učesnike sastanka na zadatke i obaveze koje Alijansa izvršava i planira da realizuje u narednom periodu. On je naglasio da stalni i raznovrsni izazovi sa kojima se susreće svijet nameću potrebu da NATO savez djeluje pravovremeno i efikasno kako bi zaštitio članice Alijanse i njene partnere, te  doprinio razvoju mira u svijetu.

Sesije su bile posvećene NATO strateškim dokumentima, NATO operacijama i misijama. Poseban fokus bio je usmjeren na implementaciju Koncepta odvraćanja, odbrane Euro-Atlantskog područja i NATO „Krovnog koncepta ratovanja“ kroz proces usklađivanja i izrade planova za njihovu implementaciju. Razgovaralo se i o modelima djelovanja u okviru trenutnih i očekivanih klimatskih promjena. Poseban dio sastanka bio je posvećen odnosima između NATO članica i partnerskih država Ukrajine i Gruzije.

Sastanku Vojnog komiteta, kojim je predsjedavao maršal Stjuart Pič, prisustvovali su i general Tod Volters (vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, SACEUR) i general Andre Lanata (vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju, SACT).

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?