Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Njemačka donirala Crnoj Gori najsavremeniju terapija za COVID infekcije

Objavljeno: 24.11.2021. 18:02 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Dr Borovinić Bojović:
Monklonska antitijela se daju u početnoj fazi bolesti po jasnim protokolima

U Crnu Goru danas je  dopremljena donacija monoklonalnih antitijela, najsavremenije terapije u liječenju koronavirusa. Radi se o lijeku koji se koristi u početnoj fazi borbe protiv COVID19 infekcije. Donaciju lijeka,  vrijednu 3.172.454 eura obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke, a dogovor o vrijednoj pomoći postignut je tokom nedavnog boravka ministarke zdravlja , dr Jelene Borovinić Bojović Berlinu.

U Kliničkom centru Crne Gore donaciju ministarki uručio je ambasador SR Njemačke, gospodin Robert Veber.

Zahvaljujući na brizi i podršci koju je Njemačka  kroz različite vidove pomoći više puta  iskazala prema zdravstevnom sistemu Crne Gore , dr Borovinić Bojović je izrazila zadovoljstvo zbog saradnje sa kolegama iz Robert Koh Instituta i klinike Šerite, te mogućnosti da razmijene iskustva o korišćenu savreme terapije protiv COVID19 infekcije.

''Monoklonska antitijela su terapija koja se daje u početnoj fazi infekcije i smatra se nekom vrstom 'ratnika' imunog sistema. Dosadašanja istraživanja su pokazala učinkovitost ovog lijeka i ono što je važno da kažem je da ovu terapiju daju ljekari po jasno utvrđenim terapijskim protokolima i uglavnom kod osoba čiji je imunitet već narušen nekim dodatnim oboljenjem'' kazala je ministarka zdravlja.

Ona je podsjetila da imamo dovoljan broj vakcina kao i terapiju koju koriste najrazvijenije zemlje svijete i još jednom pozvala građane na vakcinaciju.

''Jasno je i da imamo zamor od epidemije, ali ne smijemo posustati i dozvoliti mutaciji virusa da bude brža.Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem na vakcinaciju jer sada već znamo da vakcine djeluju , a na taj način ćete sačuvati sebe, svoje najbliže i zajednicu u kojoj živite'' poručila je dr Borovinić Bojović

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, dr Robert Veber, uručujući donaciju ministarki zdravlja kazao je kako je današnji čin još još jedan znak zajedničke, uske saradnje Njemačke i Crne Gore, solidarnosti Njemačke i uspješne posjete koju je ministarka Borovinić Bojović imala nedavno u Berlinu.

''Primopredaja ljekova je još jedan element veoma uspješne saradnje između zdravstvenih službi u Crnoj Gori i sa druge strane sa Robert Koh Institutom i Univerzitetske bolnice Šrite u Njemačkoj. 

Četvrti talas pandemije pokazuje da ne smijemo popustiti u naporima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva ali i kada su u pitanju napori ka uspješnom liječenju pacijenata. Tu i dalje važi poruka da niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni.

To je i poruka za sve one koji još nisu donijeli odluku da se vakcinišu, da svi treba da daju doprinos kako bi svi bili sigurni '' kazao je ambasador Veber.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/2 Foto: PR Služba Ministarstva zdravlja
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?