Њемачка донирала Црној Гори најсавременију терапија за COVID инфекције

Објављено: 24.11.2021. 18:02 Аутор: ПР Служба Министарства здравља

Др Боровинић Бојовић:
Монклонска антитијела се дају у почетној фази болести по јасним протоколима

У Црну Гору данас је  допремљена донација моноклоналних антитијела, најсавременије терапије у лијечењу коронавируса. Ради се о лијеку који се користи у почетној фази борбе против COVID19 инфекције. Донацију лијека,  вриједну 3.172.454 еура обезбиједила је Влада Савезне Републике Њемачке, а договор о вриједној помоћи постигнут је током недавног боравка министарке здравља , др Јелене Боровинић Бојовић Берлину.

У Клиничком центру Црне Горе донацију министарки уручио је амбасадор СР Њемачке, господин Роберт Вебер.

Захваљујући на бризи и подршци коју је Њемачка  кроз различите видове помоћи више пута  исказала према здравстевном систему Црне Горе , др Боровинић Бојовић је изразила задовољство због сарадње са колегама из Роберт Кох Института и клинике Шерите, те могућности да размијене искуства о коришћену савреме терапије против COVID19 инфекције.

''Моноклонска антитијела су терапија која се даје у почетној фази инфекције и сматра се неком врстом 'ратника' имуног система. Досадашања истраживања су показала учинковитост овог лијека и оно што је важно да кажем је да ову терапију дају љекари по јасно утврђеним терапијским протоколима и углавном код особа чији је имунитет већ нарушен неким додатним обољењем'' казала је министарка здравља.

Она је подсјетила да имамо довољан број вакцина као и терапију коју користе најразвијеније земље свијете и још једном позвала грађане на вакцинацију.

''Јасно је и да имамо замор од епидемије, али не смијемо посустати и дозволити мутацији вируса да буде бржа.Зато вас и са овог мјеста молим и апелујем на вакцинацију јер сада већ знамо да вакцине дјелују , а на тај начин ћете сачувати себе, своје најближе и заједницу у којој живите'' поручила је др Боровинић Бојовић

Амбасадор Савезне Републике Њемачке у Црној Гори, др Роберт Вебер, уручујући донацију министарки здравља казао је како је данашњи чин још још један знак заједничке, уске сарадње Њемачке и Црне Горе, солидарности Њемачке и успјешне посјете коју је министарка Боровинић Бојовић имала недавно у Берлину.

''Примопредаја љекова је још један елемент веома успјешне сарадње између здравствених служби у Црној Гори и са друге стране са Роберт Кох Институтом и Универзитетске болнице Шрите у Њемачкој. 

Четврти талас пандемије показује да не смијемо попустити у напорима када је у питању вакцинација становништва али и када су у питању напори ка успјешном лијечењу пацијената. Ту и даље важи порука да нико није сигуран док сви не будемо сигурни.

То је и порука за све оне који још нису донијели одлуку да се вакцинишу, да сви треба да дају допринос како би сви били сигурни '' казао је амбасадор Вебер.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/2 Фото: ПР Служба Министарства здравља
item.alt
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?