Novi BELL 505 stigao na vojni aerodrom u Podgorici

Objavljeno: 12.02.2021. 15:15 Autor: Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane

Vojska Crne Gore jača je za još jedan helikopter tipa BELL 505 Jet Ranger X. Delegaciju kanadske kompanije 'CCC' na vojnom aerodromu "Knjaz Danilo" u Podgorici dočekali su vršilac dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Aleksandar Pantović i komandant Vazduhoplovstva VCG Bojan Blagojević.

BELL 505 Jet Ranger X je moderan vazduhoplov, opremljen najnovijom tehnologijom. Riječ je o lakom helikopteru, koji prema riječima komandanta Vazduhoplovstva VCG, ima najbolji odnos cijene i kvaliteta.

„Nabavkom ovog vazduhoplova modernizovana je flota poslije duže vremena i samim tim, podignut je nivo sigurnosti i bezbjednosti letenja. Obezbijeđena je i nesmetana realizacija obuke mladih pilota za duži vremenski period i pružena mogućnost lakog transporta po vrlo niskoj cijeni.“

poručio je Blagojević. On je dodao da je održavanje trenaže pilota važan dio posla, pa će se kupovinom helikoptera u velikoj mjeri smanjiti troškovi. BELL 505 dizajniran je da bude siguran i lak za letenje, sa brzinom od 232 km/h i sa nosivošću od 680 kg.

„Opremljen je modernim sistemima kao što su kompjuterski način upravljanja motorom i prikazivanja prioritetnih parametara u letu. Kabina je 'glass cocpit', dobra je ergonomija i relativno uprošćena eksploatacija, što su sve jako bitne stavke za obuku.“

istakao je Blagojević i dodao da su vazduhoplovci zadovoljni sa onim što helikopter pruža u letenju.

Podsjećamo, Ministarstvo odbrane početkom prošle godine potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera BELL 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom Komercijalnom Kompanijom 'CCC'. Ukupna vrijednost nabavke je 3.267.234,77 eura. Dio ugovora je i obuka trojice pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore koji su je završili u Francuskoj, kao i obuka dva vazduhoplovna inženjera i tri tehničara u Češkoj Republici i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kupovinom helikoptera BELL 505 Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore zamijenilo je letjelice tipa Gazela, koje su se koristile za obuku pilota i letačkog osoblja gotovo četiri decenije.

Dolazak novog helikoptera Vojske Crne Gore Bell 505 (12.02.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?