Ministarka Borovinić Bojović na press konferenciji povodom predstavljanja novih epidemioških mjera

Objavljeno: 10.09.2021. 09:12

Nema policijskog časa ni zaključavanja, prednost data imunizaciji

S obzirom na očekivanu promjenu epidemiološke slike u Crnoj Gori, razmatrani su različiti scenariji u vezi sa mjerama – od zaključavanja pojedinih gradova do uvođenja policijskog časa na teritoriji cijele države. Ipak, prevagnula je odluka o tome da se prednost da imunizaciji na koju je odgovor u Crnoj Gori do sada dobar s obzirom na to da je prvu dozu do sada dobilo preko 45 odsto punoljetnih. Naglašavam, međutim, da se ne bi posezalo za pooštravanjem mjera da su se dosadašnje poštovale i rigorozno kontrolisale. Shodno tome, Vlada Crne Gore usvojila je nove mjere u borbi protiv korona virusa koje stupaju na snagu 11. septembra i važe do 24. septembra:

- U okviru Nacionalne digitalne COVID potvrde više se neće priznavati status djelimične vakcinacije. U tom smislu, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova:

  1. Da je prošlo 14 dana od druge doze za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi;
  2. Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;
  3. Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati;

- Svadbama i ostalim privatnim proslavama kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru moguće je da prisustvuje do 100 ljudi pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Broj prisutnih ovakvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata nije ograničen, ali svi gosti kao i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova. Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata zabranjeno. Svi organizatori svih navedenih događaja su obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera.

- Ulazak u diskoteke i noćne klubove omogućava se samo licima koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, a broj prisutnih gostiju se ograničava na 100.

- Ulazak u tržne centre omogućava se samo licima koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

- Vlada je usvojila i izglasala i odluku koja se odnosi na državne granice.

Od utorka, 14. septembra, ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) ispunjavaju jedan od propisanih uslova:

  • Da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi;
  • Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;
  • Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Napomena: Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina (i crnogorski državljani i stranci).


Osuda pokušaja žigosanja pojedinih profesora koji poštuju mjere

Kao ljekar, moram da osudim pokušaje žigosanja kojima su bili izloženi pojedini profesori koji poštuju epidemiološke mjere. Kada sam đacima čestitala polazak u školu, obećala sam da činimo sve da one ostanu otvorene što duže. To je juče učinio i UNICEF koji je pozvao kompletno društvo da osigura poštovanje epidemioloških mjera.

Hvala svim građanima koji su se imunizovali jer, između ostalih, zahvaljujući i njima Crna Gora danas nije ušla u rigoroznije mjere. Zato sve koji to do sada nijesu učinili, još jednom pozivam da ne ignorišu ovu opaku bolest i da se vakcinišu i tako svedu na minimum mogućnost od hospitalizacije uslijed infekcije korona virusom. Takođe, apelujem na sve, bez izuzetka, da, kada nije moguće da se održi odstojanje - nosi maska, posebno u zatvorenom prostoru. Uz imunizaciju, to je pravi put ka očuvanju ličnog i javnog zdravlja.

Konferencija za medije povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera (10.09.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?