Министарка Боровинић Бојовић на пресс конференцији поводом представљања нових епидемиошких мјера

Објављено: 10.09.2021. 09:12

Нема полицијског часа ни закључавања, предност дата имунизацији

С обзиром на очекивану промјену епидемиолошке слике у Црној Гори, разматрани су различити сценарији у вези са мјерама – од закључавања појединих градова до увођења полицијског часа на територији цијеле државе. Ипак, превагнула је одлука о томе да се предност да имунизацији на коју је одговор у Црној Гори до сада добар с обзиром на то да је прву дозу до сада добило преко 45 одсто пунољетних. Наглашавам, међутим, да се не би посезало за пооштравањем мјера да су се досадашње поштовале и ригорозно контролисале. Сходно томе, Влада Црне Горе усвојила је нове мјере у борби против корона вируса које ступају на снагу 11. септембра и важе до 24. септембра:

- У оквиру Националне дигиталне COVID потврде више се неће признавати статус дјелимичне вакцинације. У том смислу, Национална дигитална COVID потврда биће валидна само уколико лице испуњава један од прописаних услова:

  1. Да је прошло 14 дана од друге дозе за вакцине које се дају у двије дозе, односно да је прошло 14 дана од имунизације вакцином која се даје у једној дози;
  2. Да особа посједује негативан PCR тест на COVID-19 који није старији од 72 сата или позитиван PCR тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана;
  3. Да особа посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати;

- Свадбама и осталим приватним прославама као и спортским догађајима који се одржавају у затвореном простору могуће је да присуствује до 100 људи под условом да испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне COVID потврде. Број присутних оваквим догађајима на терасама и у баштама угоститељских објеката није ограничен, али сви гости као и запослени морају да испуњавају један од прописаних услова. Подсјећамо да је извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката забрањено. Сви организатори свих наведених догађаја су обавезни да одреде лице које ће вршити контролу и бити одговорно за поштовање ових мјера.

- Улазак у дискотеке и ноћне клубове омогућава се само лицима која испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне COVID потврде, а број присутних гостију се ограничава на 100.

- Улазак у тржне центре омогућава се само лицима која испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне COVID потврде.

- Влада је усвојила и изгласала и одлуку која се односи на државне границе.

Од уторка, 14. септембра, улазак у Црну Гору омогућава се само ако лица (држављани Црне Горе и странци) испуњавају један од прописаних услова:

  • Да је прошло 14 дана од ревакцинације за вакцине које се дају у двије дозе, односно да је прошло 14 дана од имунизације вакцинама које се дају у једној дози;
  • Да особа посједује негативан PCR тест на COVID-19 који није старији од 72 сата или позитиван PCR тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана;
  • Да особа посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

Напомена: Држављани Црне Горе и странци са привременим боравком који не испуњавају ниједан од прописаних услова се упућују у изолацију коју је могуће прекинути PCR тестом који је негативан шестог дана од преласка границе.

У Црну Гору безусловно улазе особе млађе од 18 година (и црногорски држављани и странци).


Осуда покушаја жигосања појединих професора који поштују мјере

Као љекар, морам да осудим покушаје жигосања којима су били изложени поједини професори који поштују епидемиолошке мјере. Када сам ђацима честитала полазак у школу, обећала сам да чинимо све да оне остану отворене што дуже. То је јуче учинио и УНИЦЕФ који је позвао комплетно друштво да осигура поштовање епидемиолошких мјера.

Хвала свим грађанима који су се имунизовали јер, између осталих, захваљујући и њима Црна Гора данас није ушла у ригорозније мјере. Зато све који то до сада нијесу учинили, још једном позивам да не игноришу ову опаку болест и да се вакцинишу и тако сведу на минимум могућност од хоспитализације услијед инфекције корона вирусом. Такође, апелујем на све, без изузетка, да, када није могуће да се одржи одстојање - носи маска, посебно у затвореном простору. Уз имунизацију, то је прави пут ка очувању личног и јавног здравља.

Konferencija za medije povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera (10.09.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?