Održan info dan EU programa Horizont Evropa - predstavljen tvining poziv za Zapadni Balkan

Objavljeno: 09.07.2021. 06:34 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u saradnji sa EU Info centrom Podgorica organizovalo je prvi info dan posvećen specijalnom tvining pozivu za Zapadni Balkan u okviru EU programa za istraživanje i inovacije Horizont Evropa. Na info danu, održanom 8. jula, učestvovalo je više od 60 predstavnika institucija iz različitih sektora. 

Pozdravljajući učesnike online info dana, državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, g-đa Milica Kadović Đorojević je naglasila značaj najvećeg multinacionalnog programa za istraživanje i inovacije koji nudi oko 95,5 milijardi eura bespovratnih sredstava za institucije akademskog, privrednog, javnog i civilnog sektora da se intenzivnije usmjere na inovacije i naučnoistraživačke aktivnosti bliske tržištu. Učešće Crne Gore u okvirnim programima Evropske unije za istraživanje i inovacije uz brojne koristi za našu istraživačku zajednicu, dodatno doprinosi i našem evropskom opredjeljenju, istakla je Kadović Đorojević.

Horizont Evropa

Načelnica Direkcije za EU programe za nauku i istraživanje Milena Milonjić osvrnula se na evaluaciju postignutog i rezultate učešća Crne Gore u prethodnom okvirnom programu Horizont 2020. Predstavila je novouspostavljeni sistem nacionalnih kontakt osoba za program Horizont Evropa od aprila 2021. godine, i iskazala očekivanje da će Crna Gora sporazum o pridruživanju ovom programu Unije potpisati do kraja godine. Bitno je da smo obezbijedili da naši istraživači već sada mogu da konkurišu za projekte u pozivima koji su objavljeni u okviru programa Horizont Evropa, naglasila je Milonjić. Ona je predstavila dosadašnju, kao i dalju podršku koju Ministarstvo planira da pruži naučnoj zajednici, kako bi institucije bile uspješne u povlačenju projektnih sredstava.

Bernhard Fabianek, koordinator za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku u Evropskoj komisiji, dao je kratki pregled horizontalnog područja Širenje učešća i jačanje evropskog istraživačkog prostora u Horizont Evropa programu, analizu Radnog programa 2021/2022. godine, i uslove učešća na konkursu. Poseban akcenat u svom izlaganju dao je analizi specijalnog tvining poziva za Zapadni Balkan.

Prof. dr Goran Stojanović sa Univerziteta u Novom Sadu, imajući u vidu praktična iskustva u pisanju projekata (koordinator pet Horizont 2020 projekata), podijelio je sa učesnicima razmišljanja na šta naučne institucije Zapadnog Balkana treba posebno da obrate pažnju u pripremi tvining predloga projekata. Kao best practice example iz regiona, predstavio je projekat:  Twinning for reaching sustainable scientific and technological excellence in the field of Green Electronics - GREENELIT, finansiran u okviru Horizont 2020 programa.

Na kraju, uslijedila je sesija: Pitanja i odgovori.

Više o svemu navedenom možete saznati iz priloženih prezentacija i video materijala sa info dana.

Vebinar možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=h2vEThU2wew

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?