Otvoren 15. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja u Podgorici

Objavljeno: 28.09.2021. 08:25 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Juče je u garažnom prostoru tržnog centra Delta City  otvoren jubilarni 15.  Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Ovaj značajni kulturni događaj, koji se ove godine održava pod sloganom „Okrenimo novu stranu”,   organizovan je  pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i  trajaće do 4. oktobra.  Sajam je zvanično otvorio generalni direktor Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Safet Kalač, a na otvaranju su  učešće uzeli  dramski pisac i autor književnih djela za djecu, Dejan Aleksić, i koordinatorka projekta, Jelena Krsmanović. 

Sajam knjiga i obrazovanja

Gospodin Safet Kalač izrazio je zadovoljstvo da ispred Ministrastva otvori jednu od najznačajnijih i najposjećenijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori. 

„Posebno mi se dopao slogan ovogodišnjeg sajma „Okrenimo novu stranu“, jer globalno gledano, čitav svijet je na nekoj prekretnici, prvenstveno zbog zdravstvene situacije i ekoloških promjena, i svi bismo htjeli da okrenemo neku novu, bolju i ljepšu stranu“, rekao je Kalač  i  podsjetio da su prethodnih godina brojna svjetska imena i gotovo svi regionalni pisci koji su dobitnici važnih književnih nagrada bili gosti ovog sajma. Dodao je da će na ovogodišnjem  sajmu  učestvovati pisci i izdavači iz Crne Gore i regiona, a u posebnom sajamskom prostoru i  programskom dijelu svoje aktivnosti će predstaviti  naše osnovne i srednje škole, među kojima su : Gimnazija ,,Slobodan Škerović”, Srednja elektrotehnička škola ,,Vaso Aligrudić”, Građevinsko-geodetska škola ,,Marko Radević”, Ekonomska škola ,,Mirko Vešović”, srednje stručne škole ,,Sergije Stanić”, ,,Ivan Uskoković” i ,,Spasoje Raspopović”, kao i osnovne škole ,,Sutjeska” i ,,Maksim Gorki”.  Kalač je sve posjetioce sajma zamolio da posebno obrate pažnju na stvaralaštvo naših učenika kako bi im u ovim teškim vremenima za obrazovanje, dali podstrek da još bolje shvate njegov značaj. 

„Promocija obrazovanja u ovom vremenu punom izazova nam je potrebna više nego ikad, jer kao što je rekao Nelson Mendela „Obrazovanje je najmoćnije oružje da promijenite svijet”, a promjena je upravo osnovni  moto i krilatica ovogodišnjeg sajma knjiga“, zaključio je Kalač. 

U svom obraćanju, gospodin Dejan Aleksić je izjavio da sve češće sajmove knjiga posmatramo kao mjesta na prvoj liniji odbrane časti i dostojanstva knjige, budući da živimo u vremenu koje otvara paradoks pandorine kutije, gdje se postavlja pitanje ima li knjiga, u formi u kojoj  je poznajemo vjekovima, budućnost pred najezdama novih medija, savremenih tehnologija i digitalne stvarnosti, nakon čega je pročitao svoj tekst pod nazivom „Odbraniti knjigu”. 

Koordinatorka programa, Jelena Krsmanović se zahvalila gostima riječima: „Sajam knjiga je mjesto malih i velikih susreta, prilika da upoznamo mnogo novih knjiga i da pratimo događaje koji su ovaj sajam pretvorili u veliku pozornicu savremene književnosti i kulture”, te informisala javnost da će se ovogodišnji sajam knjiga održavati u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, ali da je ulaz za svakog posjetioca besplatan tokom cjelokupnog trajanja manifestacije. 

Nakon zvaničnog otvaranja, predstavljen je prvi program koji organizuje Narodna biblioteka Budve, a radi se o izložbi slika „Moja ćirilica”, autorke Olgice Stefanović koju je otvorio prof. dr Aleksandar Jerkov. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?