Svečano otvoren dvadeset deveti Kotorski festival pozorišta za djecu

Objavljeno: 02.07.2021. 13:19 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Sinoć je, predstavom „Na vukovom trgu“, novosadskog pozorišta mladih, na ljetnjoj pozornici u Kotoru, svečano otvoreno 29. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu pod sloganom „Sve što raste, htjelo bi da raste“.

Manifestaciju su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, predsjednica SO Kotor, Maja Mršulja, potpresjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević i sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Tatjana Kriještorac.

Veliki broj mališana i njihovih roditelja prisustvovao je otvaranju, a sve prisutne pozdravila je državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević ističući da je posebna radost vratiti se festivalskim dešavanjima i publici.

Djeca će tradicionalno preuzeti vlast i upravljati gradom Kotorom u narednih dvanaest dana, pa je u to ime samu ceremoniju obilježila predaja ključeva grada djevojčici Kjari, koja je sredinom aprila nestala na prostoru naselja Kavač nakon čega je, na sreću, pronađena uz pomoć angažovanja službi i dobrovoljaca iz gotovo cijele Crne Gore. Ključeve je uručio predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić koji je tom prilikom poručio da je Kjarin pronalazak uspjeh svih nas i dokaz da odrasli mogu biti dobri i složni kao djeca. 

Predstava „Na vukovom trgu“ biće reprizirana večeras u 21:30  časova na Ljetnjoj pozornici, a već u subotu 3. jula u 20 časova u Kulturnom centru „Nikola Đurković” publika će imati priliku da pogleda premijeru predstave „(Ne)pričaj mi bajke” u koprodukciji Dramskog studija Prazan prostor, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Istog dana, u 21:30 časova na Ljetnjoj pozornici  biće izvedena predstava „Robot“ u produkciji David Zuazola i Unia Teatr Niemozliwy.

Drugim festivalskim danom otpočela je i škola pozorišne kritike „Kritičarnica“, kroz koju djeca oblikuju i šire svoje znanje o pozorišnoj umjetnosti i pozorišnoj kritici.

Ovogodišnje izdanje Kotorskog festivala za djecu imaće ukupno 50 programa koji će biti predstavljeni od 1. do 12. jula. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativni stvaraoci iz regiona ali i iz inostranstva koji kroz svoje kreativne pristupe i načine 29. put za redom šire, podržavaju i podstiču dječije osmijehe i maštu.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, poziva djecu, roditelje i sve ljubitelje pozorišne umjetnosti da posjete 29. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu pod sloganom „Sve što raste, htjelo bi da raste!“.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?