Posjeta Kreativnom habu u Zgradi zatvora u Starom gradu Kotoru

Objavljeno: 15.07.2021. 14:41

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, zajedno sa delegacijom stranih diplomatskih predstavništava, te predsjednikom Opštine Kotor, Vladimirom Jokićem, obišla je danas Zgradu zatvora u Starom gradu Kotoru u kojoj će biti smješten Kreativni hab sa rezidencijama i prostorijama namijenjenim za rad umjetnika. Obilasku su prisustvovali ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva, Karen Medoks, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Njemačke, Robert Veber, ambasadorka Bugarske, Meglena Plugčieva, ambasador Francuske, Kristijan Timonije, ambasador Slovenije, Gregor Presker i otpravnik poslova Ambasade Rumunije u Crnoj Gori, Radu Gorincioi.    Delegacija je obišla objekat nekadašnjeg zatvora u Starom gradu Kotoru, čija je rekonstrukcija realizovana, uz podršku Evropske unije u vrijednosti od 1,3 miliona eura, u okviru Interreg IPA CBC programa Italija – Albanija – Crna Gora kroz projekat „Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija – 3C”. Ministarka Bratić i predsjednik opštine, Vladimir Jokić, delegaciju su upoznali sa rezultatima obilnog rada na restauraciji nekadašnjeg zatvora, i projektom zahvaljujući kome je Kotor dobio još jedan biser koji će, od ove godine, krasiti Stari grad. 

Posjeta kreativnom habu

U ovom projektu, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, posredstvom Resora kulture, bilo je vodeći partner, a ostali partneri bili su Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo kulture Albanije; Institut za kulturne spomenike „Gani Strazimiri“ Albanija; Regija Pulja – Odeljenje za turizam, ekonomiju kulture i valorizaciju teritorije; Regija Molise; Fondacija za kulturu Molise. 

Projekat je baziran na uspostavljanju kulturnih i kreativnih habova na tri lokacije, a kroz njegovu realizaciju će, osim Zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru, biti rekonstruisana i Zgrada Kinostudija u Tirani i lokacije u Turiju, Bari. U rekonstruisanim prostorima će se održavati programi (radionice, razmjene umjetnika, edukacije) sa ciljem razvoja kreativnih industrija u regionu. Cilj projekta je poboljšavanje prekograničnih institucionalnih kapaciteta, saradnje, razmjene dobre prakse i iskustva o potencijalima kulturnih i kreativnih industrija, podržati inovacije, konkurentnost i regionalnu kulturnu. Glavni rezultati projekta su regionalni program za mobilnost umjetnika, otvoreni multifunkcionalni kulturni centri i prostori u regionu, te stvaranje mreže regionalnih kulturnih preduzeća i preduzetnika u kulturi.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?