MPNKS podržalo Crnogorsku kinoteku na Filmskom festivalu u Kanu

Objavljeno: 19.07.2021. 11:36 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su, 15. Jula, prisustvovali projekciji filma Zdravka Velimirovića „Dan četrnaesti“, na 74. Kanskom filmskom festivalu, koji je prikazan u kategoriji Kanski klasici.

Film je 1961. godine u produkciji „Lovćen filma” na Filmskom festivalu u Kanu bio u trci za Zlatnu palmu, a ove godine je prikazana digitalna, restaurirana, kopija, urađena u saradnji Crnogorske i Jugoslovenske kinoteke u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, sa originalnog crno-bijelog negativa.

Projekcija je upriličena u sali Buñuel, a publici su se obratili direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, sin reditelja Zdravka Velimirovića, Mladen Velimirović, i Žoel Šapron, francuski istoričar filma. Ministarstvo je prepoznalo značaj saradnje između dvije Kinoteke kao primjer očuvanja filmskog nasljeđa i podržalo projekat kao dio najprestižnijeg filmskog događaja u svijetu. Takođe, kontakti ostvareni sa međunarodnim medijima će biti od značaja za dalji rad Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?