МПНКС подржало Црногорску кинотеку на Филмском фестивалу у Кану

Представници Министарства просвјете, науке, културе и спорта су, 15. Јула, присуствовали пројекцији филма Здравка Велимировића „Дан четрнаести“, на 74. Канском филмском фестивалу, који је приказан у категорији Кански класици.

Филм је 1961. године у продукцији „Ловћен филма” на Филмском фестивалу у Кану био у трци за Златну палму, а ове године је приказана дигитална, рестаурирана, копија, урађена у сарадњи Црногорске и Југословенске кинотеке у Центру за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке, са оригиналног црно-бијелог негатива.

Пројекција је уприличена у сали Буñуел, а публици су се обратили директор Црногорске кинотеке Андро Мартиновић, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, син редитеља Здравка Велимировића, Младен Велимировић, и Жоел Шапрон, француски историчар филма. Министарство је препознало значај сарадње између двије Кинотеке као примјер очувања филмског насљеђа и подржало пројекат као дио најпрестижнијег филмског догађаја у свијету. Такође, контакти остварени са међународним медијима ће бити од значаја за даљи рад Министарства просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?