Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba u Centru za posjetioce NP Skadarsko jezero na Virpazaru

Objavljeno: 05.11.2021. 11:03 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

U Centru za posjetioce NP Skadarsko jezero na Virpazaru, juče je otvorena nova izložbena postavka „Tradicionalno privređivanje i robolov“,  u organizaciji Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG). Kroz ovu izložbenu postavku i karakteristične eksponate, posjetioci će biti u prilici da saznaju više o tradicionalnom načinu privređivanja i ribolova na Skadarskom jezeru, kao značajnom segmentu kulture i istorijske prošlosti sa ovih postora. Izložbu je svečano otvorila koordinatorka u resoru kulture Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Dobrila Vlahović, а zvanicama su se obratili direktorica JPNPCG, Jelena Kljajević, direktor Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Dušan Bugarin  i autorka izložbe i stručna saradnica za kulturno-isrorijsko nasljeđe u JPNPCG, Radmila Adžić.

Direktorica JPNPCG, Jelena Kljajević istakla je da postavka ima višestruki značaj, jer ne doprinosi samo očuvanju tradicije i kulture ovog područja, već i unapređenju turističke ponude Nacionalnog parka, Opštine Bar i Virpazara kao naselja koje je proglašeno kulturnim dobrom.

„Tokom turističke sezone, svih pet Parkova na ukupnom nivou posjetilo je oko 68 odsto, u odnosu na rekordnu 2019. godinu. U zajedničkom djelovanju svih nadležnih subjekata na polju unapređivanja turističke ponude, očekujemo bolju posjetu u narednom periodu“, naglasila je Adžić i pozvala sve nadležne subjekte i ukupnu društvenu zajednic da pruže snažniji podsticaj u izgrađivanju savremenog sistema NPCG zasnovanog na najboljim evropskim standardima u očuvanju prirode i zaštiti životne sredine.

Dušan Bugarin, iz Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja kazao da vjeruje da će se na ovaj način široj javnosti približiti dio bogatstva i raznolikosti kulturnog, istorijskog i tradicionalnog nasljeđa tog zaštićenog područja koje je jedan od bisera u Crnoj Gori.

Autorka izložbe, stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasljeđe u NPCG, Radmila Adžić pojasnila je da je na prvoj etaži Centra predstavljena zbirka predmeta o tradicionalnom privređivanju u okruženju Skadarskog jezera, dok je na drugom nivou prezentovana  postavka o tradicionalnom ribolovu, sa različitim napravama za ulov ribe, od kojih se većina zadržala u upotrebi do danas.

 Koordinatorka u rersoru kulture MPNKS, Dobrila Vlahović saopštila je da svrha jedne ovakve retrospektive nije samo u upotpunjenju sadržaja koje Nacionalni park Skadarsko jezero nudi posjetiocima, već i u definisanju jednog edukativnog toposa u prostoru kojeg odlikuje obilje prirodnih i kulturno-istorijskih sadržaja. Takođe, ona je  predočila da o prirodnoj raznovrsnosti i bogatstvu ovog nacionalnog parka postoji veliki broj radova i zapisa u svim medijskim formama, ali kako je proces obrade i čuvanja podataka danas dobio niz novih prezenterskih mogućnosti, inoviranjem sadržaja Centra za posjetioce Nacionalnog parka Skadarsko jezero stvara se dobro polazište za njihovu realizaciju.

„Multimedijalni i interdisciplinarni pristup takvoj strategiji danas se podrazumjeva u prezentaciji kompleksnog sadržaja koje nudi jedan prostor kakav je prostor ovog nacionalnog parka. Posebni izazovi na tom planu otvaraju se u oblasti kulturno-istorijskog nasljeđa Skadarskog basena, jer se na njegovom značajnom dijelu nalaze najveće vrijednosti naše  kulturne baštine. Iz tog razloga čini se veoma važnim  da zajedničkim ulaganjima dodatno unaprijedimo prezentaciju i valorizaciju ovog prostora,  što je u resoru ovog Ministarstva jedan od prioriteta“, saopštila je Vlahović i istakla da ova inovacija u Centru za posjetioce nacionalnog parka upotpunjuje ponudu same varoši Virpazara, koji sa svojim statusom zaštićene kulturno-istorijske cjeline predstavlja svojevrsni reprezentativni uzorak skadarskog specifikuma, što ga svakako može učiniti konkurentnijim u ponudi našeg kulturnog turizma.

„Virpazar kao mjesto odakle započinje najveći broj obilazaka nacionalnog parka Skadarsko jezero i kao mjesto koje svake godine bilježi sve veću posjetu, mora zavrijediti veću pažnju, prije svega, u strategijama raznovrsnije ponude zaleđa naše centralne turističke regije. Uzimajući u obzir da za to infrastrukturalnih prepreka skoro da i nema, kreatori takvih strategija mogu biti u potpunosti fokusirani na ono što pripada turističkom marketingu i promociji njegovih kulturno istorijskih i prirodnih vrijednosti“, zaključila je Vlahović i time zvanično otvorila izložbenu postavku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?