U Baru otvoren novi digitalizovani bioskop

Objavljeno: 24.12.2021. 14:06 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Sinoć je u Baru upriličeno svečano otvaranje novog, digitalizovanog bioskopa. Ovom događaju prisustvovale su ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić i državna sekretarka u MPNKS, Milica Kadović, a prisutnima su se obratili diretorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović i direktor JP Kulturnog centra Bar, Erol Marunović. Nakon što je novi barski bioskop zvanično otovren, uslijedila je crnogorska premijera igranog filma „Nebesa”, najnovijeg ostvarenja reditelja Srđana Dragojevića, koji je prisustvovao projekciji, zajedno sa producentom Biljanom Prvanović i crnogorskim koproducentom Karlom Kalezićem.

bioskop Bar

Nakon tople dobrodošlice, direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović izrazila je posebno zadovoljstvo zbog implementacije projekta digitalizacije bioskopsih sala u Baru  i u ostalim crnogorskim opštinama : Pljevljima, Plužinama, Nikšiću, Kolašinu, Beranama i Herceg Novom, naglasivši da su ugovori o digitalizaciji ove sedmice potpisani u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sportra. 

„Vjerujem, da ćemo večerašnjom projekcijom otvoriti ne samo bioskop, nego i nepregledan prostor novih mogućnosti razvoja kinematografije u Crnoj Gori, jer samo u sistemu na čijem unapređenju predano radimo možemo očekivati rezultate koji prevazilaze lokalne okvire. Projektima poput ovog, utičemo na jačanje filmske umjetnosti, edukujemo bioskopsku publiku, stvaramo je, a time kreiramo i prostor za širenje kruga filmskih profesionalaca, koji već sad dostojno predstavljaju crnogorski film na svjetskim festivalima, marketima i industrijskim programima“, izjavila je Božović i dodala da je barski Dom kulture  sada osnažen i oplemenjen važnim mjestom susreta, kulturnog uzdizanja, ljubavi, umjetničkog promišljanja i uživanja u filmu. 

bioskop Bar

Direktor JP Kulturni centar Bar, Erol Marunović izavio je da se otvaranjem ovog bioskopa misija Kulturnog centra koju predstavlja povratak publike u bioskopske sale, konačno privodi kraju. 

„Svjedoci smo da je zbog ekspanzije digitalnog društva, kinematografija u mnogim svojim segmentima, a posebno u prikazivačkom, izvjesno vrijeme stagnirala.Tako je bilo kod nas, ali i u čitavom svijetu. Filmovi su se sa velikih ekrana preselili na digitalne platforme. Tom društvu razvijenih zajednica, večeras se priključuje i Bar. Zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopa koji smo započeli sa našim cijenjenim partnerima Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmskim centrom Crne Gore, kao i sa našim osnivačem Opštinom Bar, obezbijedili smo najsavremeniju tehniku za prikazivanje filmova i renovirali našu bioksopsku salu. Tu se nećemo zaustaviti, jer je Opština Bar već opredijelila sredstava za dodatno uređenje DK“, poručio je Marunović. 

Bioskop Bar

Reprizne projekcije filma „Nebesa” održaće se 25. i 26. decembra, sa početkom u 18h. Na repertoaru digitalizovanog bioskopa građani Bara će imati priliku da pogledaju i novo izdanje megapopularnog filmskog serijala „Matrix”, animirani film za djecu „Pjevajmo 2” kao i najnovije ostvarenje reditelja Ridlija Skota, film „Gučijevi”.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?