Poruka mladih sa Globalnog samita za mlade u turizmu je ”Ja se zalažem za održivi turizam”

Objavljeno: 07.07.2022. 12:22 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

U organizaciji Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Ministarstva turizma Republike Italije, u Sorentu je održan I Globalni samit za mlade u turizmu, GYTS 2022.  Ovaj forum je osmišljen kao platforma s ciljem da se podstakne aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka u turizmu.

 

Globalni samit -Turizam

Na GYTS 2022, Crnu Goru su predstavljale Jana Kostić i Anastasija Pavićević, maturantkinje iz Podgorice.

Jana i Anja su sa 120 vršnjaka iz 57 država svijeta, uzrasta između 12 i 18 godina, imale priliku da učestvuju u brojnim interaktivnim sesijama na teme odgovornog i održivog turizma kroz i to kroz radionice, okrugle stolove, kurseve, plenarne sesije, kulturne i sportske aktivnosti i simulaciju Generalne skupštine UNWTO. Predmet debata su bile teme digitalizacije, ruralnog i sportskog turizma, gastronomije, kruzinga, ali i osnaživanja mladih u procesu donošenja odluka.

Crnogorskim predstavnicama ovaj događaj je omogućio da upoznaju mlade ljude iz cijelog svijeta i debatuju na interesantne teme sa inspirativnim prezenterima, što je dragocjeno iskustvo koje će prenijeti svojim vršnjacima u Crnoj Gori.

Konferencija pod nazivom “Ask the Ministers” (Pitajte ministre) bila je jedan od fokusa samita. Visoka zvaničnica koja je predstavljala Crnu Goru, generalna direktorka u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, učestvovala je na panel diskusiji sa ministrima odgovornim za turizam iz Njemačke, Italije, Španije, San Marina, Kazahstana, Gruzije i Maldiva, kao i državnom sekretarkom za turizam iz Albanije.

Globalni samit Turizam

Ministri i visoki zvaničnici su odgovarali na pitanja budućih turističkih lidera. Diskusija je bila veoma inpsirativna, a mladi su najviše bili zainteresovani da  govornici podijele sa njima sopstvena iskustva. 

Tokom zadnjeg dana samita, organizovana je i simulacija UNWTO Generalne skupštine. Među prezenterima su bili i UNWTO ambasadori za turizam, a između ostalog fudbaler Didijea Drogba, glumica Valerija Maca, kuvar Đino Sorbilja, i dr.

Prvi GYTS je zaključen usvajanjem dokumenta pod nazivom ”Sorento poziv na akciju”, koji je usvojen na simulaciji Generalne skupštine UNWTO, a koji je potpisalo svih 120 učesnika iz 57 država svijeta. Dokument nije samo priznanje da se glas mladih mora konsultovati u kreiranju politike, već je naglašeno da mladi ljudi moraju biti aktivni učesnici u svakoj fazi procesa donošenja odluka u sektoru turizma.

Ključna poruka mladih sa ovog događaja je ”Ja se zalažem za održivi turizam”, što je poruka i videa u nastavku https://www.youtube.com/watch?v=xgnxQ2vzH60

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?