Posjeta privredne delegacije regije Normandija Crnoj Gori 24-26. maj 2023.

Objavljeno: 25.05.2023. 12:47 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, na čelu sa ministrom Đurovićem i v.d. generalnom direktoricom Direktorata za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Jovanom Krunić, domaćin je privrednoj delegaciji regije Normandija koja je u posjeti Crnoj Gori od 24. do 26. maja 2023. godine.

Tokom dvodnevne posjete biće upriličen niz bilateralnih susreta sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, kao i niz događaja kao što su: Poslovni forum u organizaciji Privredne komore Crne Gore, radna posjeta Opštini Bar, Veče Normandije u Podgorici i posjeta Univerzitetu Crne Gore s akcentom na potpisivanje Sporazuma o saradnji.

U okviru Poslovnog foruma, za koji smatra da predstavlja značajnu sponu između crnogorskih i francuskih privrednih sektora, ministar Đurović je istakao da Crna Gora i Republika Francuska održavaju veoma dobre ekonomske odnose, koje prati intenzivan i kvalitetan politički dijalog, kroz međusobno razumijevanje i poštovanje.

Podsjetio je da bilateralna ekonomska saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući trgovinu, investicije, poljoprivredu, energetiku, zaštitu životne sredine, turizam, odbranu, obrazovanje, nauku, sport i dr. što predstavlja dobru osnovu za razvoj konkretnih projekata.

Uprkos zabilježenom trendu rasta robne razmjene Crne Gore sa Francuskom od 2020 koja je zaključno sa martom 2023. iznosila 18,5 miliona eura, priliva direktnih investicija koje su iznosile 13,6 miliona eura i činjenice da  Francuska vidi Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju sa evidentiranim 75,861 dolazaka francuskih turista, ministar je istakao da i dalje postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje koja će doprinijeti povećanju robne razmjene i stranih direktnih investicija iz Francuske.

Pozvao je francuske investitore da dođu u Crnu Goru i  naveo je da je veoma ponosan na činjenicu da crnogorska privreda čini stabilan okvir za francuske investitore.

U konačnom, izrazio je uvjerenje da će Poslovni forum biti pogodno tlo za razmenu ideja, stvaranje novih poslovnih prilika i jačanje veza između privrednika Crne Gore i Republike Francuske. Uz podršku Vlade Crne Gore i posvećenost privrednika, siguran sam da ćemo zajedno ostvariti dalji napredak i donijeti prosperitet našim zemljama, zaključio je.

Posjeta privredne delegacije

Posjeta privredne delegacije


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?