Посјета привредне делегације регије Нормандија Црној Гори 24-26. мај 2023.

Министарство економског развоја и туризма, на челу са министром Ђуровићем и в.д. генералном директорицом Директората за међународну трговинску и економску сарадњу Јованом Крунић, домаћин је привредној делегацији регије Нормандија која је у посјети Црној Гори од 24. до 26. маја 2023. године.

Током дводневне посјете биће уприличен низ билатералних сусрета са највишим црногорским званичницима, као и низ догађаја као што су: Пословни форум у организацији Привредне коморе Црне Горе, радна посјета Општини Бар, Вече Нормандије у Подгорици и посјета Универзитету Црне Горе с акцентом на потписивање Споразума о сарадњи.

У оквиру Пословног форума, за који сматра да представља значајну спону између црногорских и француских привредних сектора, министар Ђуровић је истакао да Црна Гора и Република Француска одржавају веома добре економске односе, које прати интензиван и квалитетан политички дијалог, кроз међусобно разумијевање и поштовање.

Подсјетио је да билатерална економска сарадња обухвата широк спектар области, укључујући трговину, инвестиције, пољопривреду, енергетику, заштиту животне средине, туризам, одбрану, образовање, науку, спорт и др. што представља добру основу за развој конкретних пројеката.

Упркос забиљеженом тренду раста робне размјене Црне Горе са Француском од 2020 која је закључно са мартом 2023. износила 18,5 милиона еура, прилива директних инвестиција које су износиле 13,6 милиона еура и чињенице да  Француска види Црну Гору као атрактивну туристичку дестинацију са евидентираним 75,861 долазака француских туриста, министар је истакао да и даље постоји велики простор за унапређење билатералне сарадње која ће допринијети повећању робне размјене и страних директних инвестиција из Француске.

Позвао је француске инвеститоре да дођу у Црну Гору и  навео је да је веома поносан на чињеницу да црногорска привреда чини стабилан оквир за француске инвеститоре.

У коначном, изразио је увјерење да ће Пословни форум бити погодно тло за размену идеја, стварање нових пословних прилика и јачање веза између привредника Црне Горе и Републике Француске. Уз подршку Владе Црне Горе и посвећеност привредника, сигуран сам да ћемо заједно остварити даљи напредак и донијети просперитет нашим земљама, закључио је.

Posjeta privredne delegacije

Posjeta privredne delegacije


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?