Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljene nove turističke rute za upotpunjavanje turističke ponude MMSP-a

Objavljeno: 31.03.2023. 09:51 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

U sklopu projekta NEST, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma organizovalo je poslovnu radionicu i Pres turu koja je okupila više od 40 preduzetnika iz oblasti turizma, turističkih poslenika, hotelijera, agencija, tur-operatora, pružalaca različitih vrsta turističkih usluga i donosilaca odluka iz čitave Crne Gore - s ciljem širenja ponude, odnosno spajanja turističkih MMSP-a i dobavljača iz sektora turizma i ugostiteljstva radi umrežavanja i podizanja svijesti o inkluzivnim turističkim rutama.

Tokom  poslovne radionice predstavljen je Katalog koji sadrži 13 održivih iskustvenih ruta koje su razvijene kao rezultat Programa za izgradnju kapaciteta, sprovedenog u okviru implementacije projekta NEST. Katalog povezuje raznoliki spektar turističkih iskustava - spajajući sektore putovanja, smještaja, sporta i rekreacije, znamenitosti, lokalne zanate i gastronomiju. Održive turističke rute su inovativni proizvod koji definiše nove modele turističkog iskustva jer omogućavaju posjetiocima da iskuse i razumiju kulturno nasleđe, lokalne zanate i kulinarsku tradiciju mjesta i tako podrže ekonomiju destinacije.

Načelnica Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Zečević,  izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta, i najavila očekivanu podršku u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti MERT-a za 2023. godinu.

„Ovaj program predviđa dodatni podsticaj, investicije u osnovnu opremu, digitalnu transformaciju preduzeća i podršku tranziciji s linearnog na cirkularni model ekonomije. Program takođe predviđa podršku početnicima u biznisu uz programe ekonomskog osnaživanja mladih i žena u biznisu “, istakla je Zečević.

Sa svoje strane, predstavnica Nacionalne turističke organizacije (NTO) izrazila je zadovoljstvo efektima i rezultatima događaja i shodno tome najavila dodatnu institucionalnu podršku turističkim operatorima u pogledu unapređenja njihove ponude i promocije.

Kao važan rezultat radionice ostvarena je saradnja između turističkih operatera i pružaoca usluga iz sektora zanatstva, turizma i ugostiteljstva.

Crnogorski turistički operatori pokazali su veliku zainteresovanost za uključivanje predstavljenih ruta ili njihovih elemenata u svoju turističku ponudu, koje popularizuju dva tematska konteksta - kulturno nasleđe i gastro ponudu, odnosno sport i prirodu, i koje su prilagođene različitim turističkim profilima, posebno omladinskom i srebrnom turizmu. Razvijene rute upotpuniće ponudu i ojačati održivost poslovanja ovih preduzeća, te doprinijeti snažnijoj promociji lokalnih proizvođača, ujedno ističući autentičnost, kvalitet i snažan lokalni etos.

MMSP i turizam

Nakon poslovne radionice organozovana je Pres tura putevima jedne od zanimljivih iskustvenih ruta koja vodi od Vile Galeb kao značajnog istorijskog spomenika, preko zidina Starog grada Herceg Novog, do Muzeja žive istorije u Prčnju, potom kroz Stari grad Kotor i vožnju zalivom do malo poznatog kamenog sela Žlijebi – koje je po svojoj arhitekturi jedinstveno u Crnoj Gori. Turističkim preduzetnicima su predstavljene znamenitosti i specifičnosti ovog kraja kroz razgovor s mještanima i degustaciju lokalnih proizvoda i specijaliteta.

Mikro, mala i srednja turistička preduzeća i preduzetnici direktno i indirektno zavise od troškova posjetilaca, a iskustvene rute su prilika da mnoge turističke potencijale uz bogatu istoriju i kulturu  pretvorimo u kvalitetna, autentična iskustva.

MMSP i turizam

U cilju razvoja održivog i inovativnog turizma Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma će organizovati B2B poslovne sastanke, kojom prilikom će uključiti veći broj lokalnih registrovanih  domaćinstava kako bi njihova ponuda dopunila trasu potencijalnih ruta.  Sastanci će biti prilika za razmjenu poslovnih programa i ideja, ali prije svega mogućnost za ostvarenje novih saradnji i zajedničku promociju povezanih aktera na tržištu.

Stvaranje nove i raznovrsne „pametne“ turističke zajednice koja će doprinijeti razvoju održivih i pametnih turističkih proizvoda, zahtijeva povećanje znanja i svijesti o principima održivosti i korišćenje inovativnih metoda za poboljšanje vidljivosti destinacije i diversifikaciju turističke ponude. U tom smislu su se aktivnosti NEST i NEST PLUS projekta (Networking for Smart Tourism Development) koji se realizuje od 2018. godine, fokusirale na racionalizaciju razvoja novih eksperimentalnih ruta koje će podstaći prekograničnu saradnju, s ciljem da unaprijede konkurentnost i razviju dinamičnu mrežu podrške i razvoja turističkih ruta između regija Italije (Apulja i Molize), Albanije i Crne Gore - kroz jačanje mikro, malih i srednjih turističkih preduzeća i preduzetnika.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?