Predstavnice MPNKS učestvovale na vanrednoj Generalnoj skupštini ICCROM-a

Objavljeno: 30.06.2021. 06:11 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova zaposlene u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Dobrila Vlahović MSc arch. konzervator i restaurator i Vera Luburić, dipl. etnolog, predstavljale su Crnu Goru na vanrednoj Generalnoj skupštini ICCROMa, Međunarodnog centra za proučavanje konzervaciju i restauracije kulturnih dobara, koja je s obzirom na tekuću zdravstvenu situaciju povezanu sa koronavirusom, održana u onlajn formatu dana 28. juna.

Na pomenutoj sjednici predstavnici članica država među kojima je i Crna Gora izabrali su predsjednika i potpredsednike 32 Generalne skupštine ICCROM-a i uspostavili relevantne komisije za akreditaciju i kandidature za Savjet.

Na skupštini je učestvovalo preko 150 članova iz svih regiona svijeta.

Takođe, potvrđeno je da će se 32. Generalna skupština organizovati onlajn 27. i 28. oktobra 2021. godine i predstavljen je nacrt agende za taj događaj.

Imajući u vidu značaj koji ICCROM ima kao Međunarodni centar za proučavanje konzervaciju i restauracije kulturnih dobara i međuvladina organizacija koja radi u službi država članica na promociji zaštite i očuvanja svih vrsta kulturnog nasleđa u svim regionima svijeta sa ciljem da se poboljša područje konzervacije i restauracije ali i jača svijest o važnosti i osjetljivosti kulturne baštine, učešće predstavnica našeg resora na ovom događaju ima višestruk značaj.

Napomena: Stvaranje Centra dogodilo se kao rezultat predloga na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u New Delhiju, 1956. Tri godine kasnije, Centar je osnovan u Rimu u Italiji, gdje mu je sjedište do danas.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?