Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić – Premijerski sat: Vukšić će preduzeti sve mjere da bismo vidjeli ko je zatajio zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka

Objavljeno: 25.03.2021. 17:30 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, kazao je da je mjera svakog dobrog funkcionisanja, odgovornost.

„Postoji član 57 zakona koji ste citirali, u kome stoji da je onaj, kome je dostavljen taj podatak, dužan da obavijesti ANB o tome da je napravljen propust. Ja nisam čovjek koji ima bezbjednosnu kulturu i meni se može desiti bilo kakav propust. Ali upravo vi treba da svjedočite o toj bezbjdnosnoj kulturi na najbolji mogući način. To kažem zato što vi imate ogromno iskustvo u tome, čak ste i školovani za to. Bili ste na odgovoarajućim obukama, bili ste i član odbora za bezbjednost i u tom vremenskom periodu pojavljivali su se izričito partijski kadrovi na koje niko nije ukazivao“, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića iz Kluba poslanika Socijaldemokratska partija Crne Gore – Albanska koalicija “Jednoglasno”.

Premijer Krivokapić je saopštio da Dejan Vukšić ne pripada nijednoj partiji.

„Isto kao i ja, sticajem okolnosti, predvodio je koaliciju na lokalnom nivou. Ja ne znam šta se to sa nama dešava – svaku grešku ove Vlade pokušavate da pretvorite u politički poen i da nas zavadite sa međunarodnom zajednicom. Da li sam ja u četvrtak bio obaviješten od bilo koje članice NATO-a? Odgovorno vam tvrdim da nisam i morate da mi kažete od koje članice, kada i kako ste vi to dobili!? Znate li da sam u četvrtak proveo u Vladi od ujutro, preko sjednice Vlade do odbora koji smo imali upravo vezano za COVID-19 problematiku. Došao sam kući u kasnim večernjim časovima, telefon ne nosim sa sobom. Niko ni kabinet, ni mene lično nije kontaktirao. I molim vas da ubuduće, ako vas interesuje bilo koja tačna informacija, prije nego što je medijski lansirate, provjerite to sa mnom“, kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Krivokapić je istakao da se ovdje radi o pokušaju da se sve svede na jedan nivo političkog odnosa u kome direktor ANB treba da bude proglašen kao nesposoban, a samim tim i premijer koji ga je postavio.

„Ne postoji nijedna služba u svijetu koja nije napravila neki previd. Ne postoji niko ko u svom životu nije napravio neku grešku. Najgora stvar koja može da se desi da smo mi ovo iznijeli na nivo međunarodnog incidenta. Ja želim da mi zajednički branimo bezbjednost Crne Gore. Zašto je Vukšić možda problem? Zato što je vrlo savjesno i odgovorno otkinuo određene pipke koji su bili prisutni u ANB-u? Zašto je Dejan Vukšić toliko problematičan? On je meni jasno rekao – na osnovu onoga što vam dostavi određeni grupa ljudi, vi to proslijedite, samo sa vašim potpisom. To je jedna priča koja treba sve nas da upozori“, kazao je Krivokapić.

Premijer je poručio da je siguran da će gospodin Vukšić preduzeti sve mjere da bismo vidjeli ko je zatajio zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka.

„Ko to nije uradio kako treba, ako je došlo do toga? Da vidimo da li je neko, bez obzira što je poslanik, učestvovao u tom procesu ili nije. Ako je u pitanju takva greška, kao što je vi predstavljate, dajte da prvo utvrdimo odgovornost, pa da pričamo o posljedicama. Vi hipotetički meni namećete pitanje, kako bih vam ja hipotetički odgovorio. Dajte da poštujemo princip nevinosti. Neka se utvrdi odgovornost, prepustimo i tužilaštvu i internoj proceduri u okviru ANB-a, da saznamo šta je istina“, zaključio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Premijerski sat - Cetinje (25.03.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?