Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić – Premijerski sat: Učinimo sve da se političke ocjene iz Izvještaja EK ne ponove u sljedećem

Objavljeno: 29.10.2021. 13:36 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da izvještaji Evropske komisije za Crnu Goru predstavljaju presjek stanja pristupanja naše države u pretpristupnim pregovorima i u odnosu na političke, ekonomske i administrativne kriterijume i 33 posmatrana poglavlja u kojima Crna Gora pregovara o članstvu i, još važnije, o tome kakvu državu i društvo želimo da stvaramo – svi zajedno.

Vaše zapažanje da je ovogodišnji Izvještaj gori od prethodnih bazirate na uprošćenoj kvantitativnoj ocjeni prosjeka napretka Crne Gore. Naime, na skali od 1 do 5, Crna Gora je dobila ocjenu 3,11 u dijelu spremnosti za članstvo, dok je u dijelu napretka za tekuću godinu Crna Gora dobila ocjenu 3,03. Međutim, najkompleksniji društveni projekat evropeizacije Crne Gore ne može se posmatrati kroz jedan broj. I da je tako nešto ispravno, podsjećam da se svaka oblast ocjenjuje dvostruko: preko spremnosti za članstvo u nekom poglavlju uopšte i preko ostvarenog napretka u toj oblasti u jednogodišnjem posmatranom periodu. Prema prvom kriterijumu, Crna Gora je danas bliža Uniji nego što je bila 29. avgusta ili u novembru prošle godine – prije nego je sadašnja Vlada stupila na dužnost. Kako je to moguće? Zato što ni u jednom poglavlju ovogodišnji Izvještaj ne detektuje nazadovanje. Dakle, u svakom poglavlju mi nismo kao društvo ugrozili prethodno postignuti stepen približenosti Uniji“, navodi se u pisanom odgovoru premijera  na pitanje Raška Konjevića iz Kluba poslanika Socijaldemokratska partija Crne Gore – Albanska koalicija “Jednoglasno”.

Premijer Krivokapić ističe da je Crna Gora, kada su u pitanju rezultati brzine godišnjeg napretka po pregovaračkim poglavljima, dobila istu ocjenu u 16 pregovaračkih poglavlja.

Kada me pitate, da li osjećam odgovornost za rezultate u ovogodišnjem Izvještaju: naravno da osjećam. Bilo bi neozbiljno ne osjećati odgovornost, kada se nalazite na tako značajnoj funkciji, kao što je premijerska. Ipak, dozvolite mi da isto pitanje postavim i drugim važnim činiocima u procesu učlanjenja u Uniju. Osjećaju li odgovornost tehnička vlada mog prethodnika i njegovi ministri, na čiji se rad odnosi pola izvještajnog perioda (jun 2020 – decembar 2020)? Osjeća li odgovornost Vaš tradicionalni koalicioni partner, koji je naše pregovore sa EU učinio najdužim u istoriji evropskih integracija? Osjeća li vaš tradicionalni koalicioni partner odgovornost kada Izvještaj eksplicitno apostrofira aferu „Koverta”, čiji su direktni i indirektni akteri upravo čelnici te iste partije? Osjećaju li odgovornost čelnici pravosuđa, u kontekstu činjenice da ovaj Izvještaj ponovo, ali nikad oštrije, konstatuje selektivnost pravde, zloupotrebu instituta, poput priznanja krivice itd., a zbog kojih je u pravosuđu ocijenjeno da nema napretka? Na kraju, osjećaju li predstavnici u ovom domu odgovornost za činjenicu da se više desetina vladinih prijedloga zakona, koji su važni u evropskoj agendi, nalazi na čekanju za usvajanje? Zašto ovaj dom nije uradio više da se stvori politički ambijent u kojem ništa ne može biti važnije od usvajanja reformskih zakona? Ja sam zato ponosan na rad ove Vlade i napredak koji je učinjen, uprkos ovim izazovima, kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je istakao i da je notorna činjenica, da Crna Gora nikada ne bi mogla da uđe u EU kao jedina članica koja nikada nije smijenila vlast na izborima. „Da nije došlo do demokratske promjene čiji su dio ljudi iz ove vlade i većine, klauzula balansa bi postala naša sudbina. Prethodni režim nije imao političku volju za temeljne reforme i rezultate u borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala. Ova vlast to dokazano ima“, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je saopštio da svakako osjeća odgovornost za demokratsku stabilnost i nastavak evropskog puta Crne Gore.

Ekonomska politika ove Vlade zaslužna je za opstanak u najnepovoljnijim uslovima pandemije i sistema koji je prethodno neodgovorno vođenje države dovelo do granice održivosti. Konsolidovali smo javne finansije i održali ekonomiju. Ponudili programski, reformski i razvojni budžet. Osjećam odgovornost koju dijelim sa svojim saradnicima da ovo bude samo početak. Zato smo pokrenuli ekonomski program reformi „Evropa sad“. Pored toga, kao predsjednik Vlade, osjećam odgovornost za rješavanje najvećeg i najdugovječnijeg problema naše administracije i društva pored deficita u vladavini prava – nedostajućih administrativnih kapaciteta za preuzimanje svih obaveza iz članstva u Uniji. Zato ćemo pokrenuti program administrativnih reformi „Evropa ovdje“ kojim ćemo, koristeći pamet i znanje cjelokupnog društva, ući u sistemsko jačanje kapaciteta za ubrzanje pregovora o članstvu, kazao je premijer Krivokapić.

On je ponovio da  osjeća odgovornost, ali se nada da tu nijesam usamljen. “Već da je dijelimo svi, za snažniji, otvoreniji, iskreniji, odgovorniji društveni i politički dijalog kojim ćemo stvoriti pretpostavke za sva rješenja koja prema Ustavu zahtijevaju kvalifikovanu većinu. I šire od toga, molim sve da budemo odgovorni i ne podižemo tenzije u Crnoj Gori. Podijeljeno društvo ne može punim plućima zakoračiti naprijed. Učinimo sve da se političke ocjene iz ovog Izvještaja ne ponove u sljedećem. Naši građani nemaju dilemu – budućnost Crne Gore je u Evropskoj uniji. Svako ko aktivno doprinosi nerješavanju preporuka iz Izvještaja treba da bude pozvan na odgovornost za skretanje sa evropskog puta. Vlada na čijem sam čelu i ja lično preuzimamo odgovornost i već smo krenuli u rješavanje detektovanih nedostataka. Neka to urade i ostali u domenu svojih nadležnosti“, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Premijerski sat (29.10.2021)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?