Премијер Кривокапић – Премијерски сат: Учинимо све да се политичке оцјене из Извјештаја ЕК не понове у сљедећем

Објављено: 29.10.2021. 13:36 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Здравко Кривокапић казао је да извјештаји Европске комисије за Црну Гору представљају пресјек стања приступања наше државе у претприступним преговорима и у односу на политичке, економске и административне критеријуме и 33 посматрана поглавља у којима Црна Гора преговара о чланству и, још важније, о томе какву државу и друштво желимо да стварамо – сви заједно.

Ваше запажање да је овогодишњи Извјештај гори од претходних базирате на упрошћеној квантитативној оцјени просјека напретка Црне Горе. Наиме, на скали од 1 до 5, Црна Гора је добила оцјену 3,11 у дијелу спремности за чланство, док је у дијелу напретка за текућу годину Црна Гора добила оцјену 3,03. Међутим, најкомплекснији друштвени пројекат европеизације Црне Горе не може се посматрати кроз један број. И да је тако нешто исправно, подсјећам да се свака област оцјењује двоструко: преко спремности за чланство у неком поглављу уопште и преко оствареног напретка у тој области у једногодишњем посматраном периоду. Према првом критеријуму, Црна Гора је данас ближа Унији него што је била 29. августа или у новембру прошле године – прије него је садашња Влада ступила на дужност. Како је то могуће? Зато што ни у једном поглављу овогодишњи Извјештај не детектује назадовање. Дакле, у сваком поглављу ми нисмо као друштво угрозили претходно постигнути степен приближености Унији“, наводи се у писаном одговору премијера  на питање Рашка Коњевића из Клуба посланика Социјалдемократска партија Црне Горе – Албанска коалиција “Једногласно”.

Премијер Кривокапић истиче да је Црна Гора, када су у питању резултати брзине годишњег напретка по преговарачким поглављима, добила исту оцјену у 16 преговарачких поглавља.

Када ме питате, да ли осјећам одговорност за резултате у овогодишњем Извјештају: наравно да осјећам. Било би неозбиљно не осјећати одговорност, када се налазите на тако значајној функцији, као што је премијерска. Ипак, дозволите ми да исто питање поставим и другим важним чиниоцима у процесу учлањења у Унију. Осјећају ли одговорност техничка влада мог претходника и његови министри, на чији се рад односи пола извјештајног периода (јун 2020 – децембар 2020)? Осјећа ли одговорност Ваш традиционални коалициони партнер, који је наше преговоре са ЕУ учинио најдужим у историји европских интеграција? Осјећа ли ваш традиционални коалициони партнер одговорност када Извјештај експлицитно апострофира аферу „Коверта”, чији су директни и индиректни актери управо челници те исте партије? Осјећају ли одговорност челници правосуђа, у контексту чињенице да овај Извјештај поново, али никад оштрије, констатује селективност правде, злоупотребу института, попут признања кривице итд., а због којих је у правосуђу оцијењено да нема напретка? На крају, осјећају ли представници у овом дому одговорност за чињеницу да се више десетина владиних приједлога закона, који су важни у европској агенди, налази на чекању за усвајање? Зашто овај дом није урадио више да се створи политички амбијент у којем ништа не може бити важније од усвајања реформских закона? Ја сам зато поносан на рад ове Владе и напредак који је учињен, упркос овим изазовима, казао је предсједник Владе.

Премијер је истакао и да је ноторна чињеница, да Црна Гора никада не би могла да уђе у ЕУ као једина чланица која никада није смијенила власт на изборима. „Да није дошло до демократске промјене чији су дио људи из ове владе и већине, клаузула баланса би постала наша судбина. Претходни режим није имао политичку вољу за темељне реформе и резултате у борби против високе корупције и организованог криминала. Ова власт то доказано има“, казао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе је саопштио да свакако осјећа одговорност за демократску стабилност и наставак европског пута Црне Горе.

Економска политика ове Владе заслужна је за опстанак у најнеповољнијим условима пандемије и система који је претходно неодговорно вођење државе довело до границе одрживости. Консолидовали смо јавне финансије и одржали економију. Понудили програмски, реформски и развојни буџет. Осјећам одговорност коју дијелим са својим сарадницима да ово буде само почетак. Зато смо покренули економски програм реформи „Европа сад“. Поред тога, као предсједник Владе, осјећам одговорност за рјешавање највећег и најдуговјечнијег проблема наше администрације и друштва поред дефицита у владавини права – недостајућих административних капацитета за преузимање свих обавеза из чланства у Унији. Зато ћемо покренути програм административних реформи „Европа овдје“ којим ћемо, користећи памет и знање цјелокупног друштва, ући у системско јачање капацитета за убрзање преговора о чланству, казао је премијер Кривокапић.

Он је поновио да  осјећа одговорност, али се нада да ту нијесам усамљен. “Већ да је дијелимо сви, за снажнији, отворенији, искренији, одговорнији друштвени и политички дијалог којим ћемо створити претпоставке за сва рјешења која према Уставу захтијевају квалификовану већину. И шире од тога, молим све да будемо одговорни и не подижемо тензије у Црној Гори. Подијељено друштво не може пуним плућима закорачити напријед. Учинимо све да се политичке оцјене из овог Извјештаја не понове у сљедећем. Наши грађани немају дилему – будућност Црне Горе је у Европској унији. Свако ко активно доприноси нерјешавању препорука из Извјештаја треба да буде позван на одговорност за скретање са европског пута. Влада на чијем сам челу и ја лично преузимамо одговорност и већ смо кренули у рјешавање детектованих недостатака. Нека то ураде и остали у домену својих надлежности“, поручио је предсједник Владе Здравко Кривокапић.

Premijerski sat (29.10.2021)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?