Premijer Krivokapić prisustvovao rođendanu Njenog veličanstva kraljice Elizabete II koji je proslavljen u Baru

Objavljeno: 08.06.2021. 07:18 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić prisustvovao je večeras proslavi Kraljičinog 95. rođendana, koji je u Baru upriličila britanska ambasada. Rođendanu Njenog veličanstva kraljice Elizabete II, koji se slavi kao nacionalni praznik Ujedinjenog Kraljevstva, prisustvovali su gosti iz politike, diplomatskog kora, odbrane, nevladinog sektora, medija, a dočekala ih je britanska ambasadorka Karen Medoks, kao i ataše za odbranu potpukovnik Mejkok i kapetan fregate Boteril.

U svom pozdravnom govoru, premijer Krivokapić je rekao da je ova posjeta dokaz prijateljstva koje traje i koje se nije prekidalo. “Prijateljstvo se gradi obostrano, i Crna Gora iako je mala, ona je u svom dosadašnjem iskazivanju uvijek željela da bude s velikim, kao što je Velika Britanija”, kazao je premijer Krivokapić. 

Ambasadorka Medoks se u svom govoru ostvrnula na život i doprinos nedavno preminulog Vojvode od Edinburga, supruga Kraljice Elizabete II. Tokom proslave, ambasada je izložila nekoliko fotografija nastalih tokom posjete NJKV Elizabete II i vojvode od Edinburga tadašnjem Titogradu 1972.

„Razlog večerašnjeg prijema je i proslava bogate veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore. Večeras je najočigledniji aspekt našeg odnosa naše odbrambeno partnerstvo“, rekla je ambasadorka Medoks, te opet poželjela dobrodošlicu posadi fregate.

Baronesa Goldi, državna ministarka za pitanja odbrane, koja je u posjeti Crnoj Gori je rekla da Crna Gora nije samo prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva, već i NATO saveznik. „Ovog mjeseca proslavljate četiri godine članstva. NATO je savez koji nas čini bezbjednim, a Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što je vodeći evropski saveznik, stojeći rame uz rame sa drugim saveznicima, poput Crne Gore“, dodala je ona. 

 Službene proslave koje obilježavaju rođendan britanskih kraljeva i kraljica su se često održavale na dan koji nije njihov pravi rođendan. Na primjer, kralj Edvard VII, je rođen u novembru, ali se njegov službeni rođendan obilježavao u maju ili junu, kada je lijepo vrijeme bilo vjerovatnije. Kraljica Elizabeta je rođena u aprilu, ali se njen rođendan proslavlja u junu mjesecu.

Prijem povodom proslave rođendana Njenog veličanstva kraljice Elizabete II (07.06.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?