Премијер Кривокапић присуствовао рођендану Њеног величанства краљице Елизабете II који је прослављен у Бару

Објављено: 08.06.2021. 07:18 Аутор: Кабинет предсједника Владе

Предсједник Владе, проф. др Здравко Кривокапић присуствовао је вечерас прослави Краљичиног 95. рођендана, који је у Бару уприличила британска амбасада. Рођендану Њеног величанства краљице Елизабете II, који се слави као национални празник Уједињеног Краљевства, присуствовали су гости из политике, дипломатског кора, одбране, невладиног сектора, медија, а дочекала их је британска амбасадорка Карен Медокс, као и аташе за одбрану потпуковник Мејкок и капетан фрегате Ботерил.

У свом поздравном говору, премијер Кривокапић је рекао да је ова посјета доказ пријатељства које траје и које се није прекидало. “Пријатељство се гради обострано, и Црна Гора иако је мала, она је у свом досадашњем исказивању увијек жељела да буде с великим, као што је Велика Британија”, казао је премијер Кривокапић. 

Амбасадорка Медокс се у свом говору остврнула на живот и допринос недавно преминулог Војводе од Единбурга, супруга Краљице Елизабете II. Током прославе, амбасада је изложила неколико фотографија насталих током посјете ЊКВ Елизабете ИИ и војводе од Единбурга тадашњем Титограду 1972.

„Разлог вечерашњег пријема је и прослава богате везе између Уједињеног Краљевства и Црне Горе. Вечерас је најочигледнији аспект нашег односа наше одбрамбено партнерство“, рекла је амбасадорка Медокс, те опет пожељела добродошлицу посади фрегате.

Баронеса Голди, државна министарка за питања одбране, која је у посјети Црној Гори је рекла да Црна Гора није само пријатељ Уједињеног Краљевства, већ и НАТО савезник. „Овог мјесеца прослављате четири године чланства. НАТО је савез који нас чини безбједним, а Уједињено Краљевство је поносно што је водећи европски савезник, стојећи раме уз раме са другим савезницима, попут Црне Горе“, додала је она. 

 Службене прославе које обиљежавају рођендан британских краљева и краљица су се често одржавале на дан који није њихов прави рођендан. На примјер, краљ Едвард VII, је рођен у новембру, али се његов службени рођендан обиљежавао у мају или јуну, када је лијепо вријеме било вјероватније. Краљица Елизабета је рођена у априлу, али се њен рођендан прославља у јуну мјесецу.

Prijem povodom proslave rođendana Njenog veličanstva kraljice Elizabete II (07.06.2021.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?