Premijerski sat - premijer Krivokapić: Leposavić iznio lični stav, na to nije imao pravo

Objavljeno: 28.04.2021. 16:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić kazao je da se ne slaže da se u slučaju iznošenja stavova ministra Vladimira Leposavića, o tome da li se u Srebrenici desio genocid, radilo o ekspertskim stavovima. Kriviokapić ističe da je riječ o njegovom ličnom stavu o pitanju koje dijeli crnogorsku javnost, a koje mu je postavljeno kao poslaničko pitanje i za koje je, kako navodi, imao dovoljno vremena da razmisli na koji način će na njega odgovoriti.

„U slučaju iznošenja svog stava o pitanju koje najosjetljivije dijeli javnost i na koje će najosjetljivije reagovati dio poslanika opozicije koje to pitanje prirodno pogađa, odgovorio je na pitanje koje se poslednjih mjeseci članovima Vlade i dijelu vladajuće skupštinske većine postavlja najmalicioznije, kao takozvano goruće pitanje koje u suštini nema nikakve veze sa Crnom Gorom. Uporno pitanje o Srebrenici ima veze samo sa manipulacijom i željom da se neko ograđuje ili upada u namjerno postavljene zamke. A u najčitljivijoj pozadini ostaje želja opozicije da se sadašnjoj vlasti kojoj se ne može spočitavati ništa od onoga što je uradila prethodna vlast, pa ni Srebrenica do koje su devedesetih vodili i putevi tada vladajućeg DPS-a, a kojima pitanje o tome šta misle o svojoj politici devedesetih koja je dovela do Srebrenice nikada nije postavljeno, može naći nešto za šta bi se opozicija uhvatila kako bi izbjegla odgovore o svojoj neodgovornosti, kriminalu i korupciji svog nekadašnjeg rada“, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovarajući na pitanje Strahinje Bulajića iz Kluba poslanika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Krivokapić je ponovio da u odgovoru ministra Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi, ministar nije iznio svoj ekspretski stav, već svoj lični na koji, kao ministar u javnom obraćanju poslanicima i javnosti, kako ističe premijer, nema pravo.

„Ovo prije svega jer kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dobro zna da nema pravo da osporava ili smatra da nije utvrđeno nešto što je pravosnažnim presudama međunarodnih sudova presuđeno kao genocid, a što je takođe potvrđeno Deklaracijom o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, koju je crnogorska Skupština usvojila 2009. godine, koju, kao ministar mora poštovati“, navodi se u pisanom odgovoru premijera Krivokapića.

Krivokapić je naglasio da je predlog za razrješenje uputio ne samo zbog izjave Leposavića o tome da li se u Srebrenici dogodio genocid, već zbog toga što nije bio zadovoljan njegovim radom.

„Kao odgovoran premijer nemam pravo da tolerišem nečiji nerad ili rad koji ne opravdava povjerenje koje sam mu lično dao prilikom predlaganja sastava Vlade. Dakle, dao sam šansu ministru Leposaviću da Crnu Goru zajedno i odgovorno povedemo evropskim putem kao jedinim mogućim, ali on moje povjerenje nije opravdao. Svako dalje polemisanje oko pozadine moje odluke da predložim njegovo razrješenje vodilo bi intrigarenju i razgovoru o onome o čemu ne želim da govorim, iz poštovanja prema njegovoj još uvijek aktuelnoj ministrskoj poziciji ali i Vladi, jer pozadine odluke koje on nesumnjivo zna, treba da ostanu u domu kom one i pripadaju, u Vladi Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je saopštio da kao premijer i menadžer tima Vlade ima pravo i dužnost da predloži smjenu onog člana koji svoj posao nije obavljao kako treba.

„Ovo prije svega zbog građana Crne Gore ali i skupštinske većine čije povjerenje Vlada mora opravdati, sa čijom voljom se niko ne smije igrati i čiju pobjedu i ugled koji je nova vlast nesumnjivo stekla u međunarodnoj zajednici niko ne smije dovesti u pitanje, a naročito ne član Vlade. Na ovako odgovoran put obavezani smo povjerenjem građana Crne Gore, ali i Sporazumom koji su zaključili nosioci tri pobjedničke liste na avgustovskim izborima i svaki član Vlade moraće najodgovornije poštovati odredbe tog Sporazuma koji je i zaključen da bi se izbjeglo neslaganje ili razilaženje u pitanjima o kojima parlamentarna većina možda ne razmišlja isto, ali je zaključen kao uslov sloge, da bi se posvetili onome zbog čega smo dobili povjerenje naroda, borbi protiv kriminala i korupcije kao najvažnijem pitanju za opstanak Crne Gore. Podnošenjem predloga za razrješenje ministra Leposavića iznio sam svoj stav o tome da on ne treba da bude dio Vlade koju predstavljam, i u tom mom predlogu je sadržan sav odgovor na Vaše poslaničko pitanje“, zaključuje se u odgovoru premijera Zdravka Krivokapića.

Premijerski sat (28.04.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?