Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pres konferencija povodom predstavljanja javnih poziva za Program za unapređenje konkurentnosti privrede i Program za razvoj i promociju zanatstva

Objavljeno: 10.04.2023. 08:59 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma organizuje u utorak, 11. aprila pres konferenciju povodom predstavljanja javnih poziva za Program za unapređenje konkurentnosti privrede i Program za razvoj i promociju zanatstva .

 Pres konferencija će se održati u pres sali Vlade Crne Gore (Ul. Karađorđeva bb) sa početkom u 10h.

 Na pres konferenciji obratiće se:

·       Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović,

·       Generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović

·       Generalna direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj Renata Milutinović.

 Za predstavnike medija koji ne posjeduju godišnju akreditaciju za ulazak u zgradu Vlade, istu je potrebno izvršiti na mail adresu: pr@gov.me najkasnije do sjutra u 9h.

 Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2023. godinu vrijedan je 3 miliona eura i podrazumijeva paket mjera finansijsko-nefinansijske podrške koji će doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede.

 Ovim programom targetira se dalji podsticaj investicija kroz nabavku opreme, digitalna transformacija biznisa, prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, jačanje izvoznih potencijala privrednih subjekata, jačanje marketinških aktivnosti, podrška početnicima u biznisu uz mentorsku podršku, sve to kako bi se na najbolji mogući način zadovoljile potrebe privrede.

 Programom je predviđeno devet programskih linija:

 Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti;

Programska linija za podršku malim ulaganjima;

Programska linija za podršku digitalizaciji;

Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije;

Programska linija za podršku internacionalizaciji;

Programska linija za unapređenje marketinga;

Programska linija - Vaučeri za žene i mlade u biznisu;

Programska linija za početnike u biznisu;

Programska linija za pružanje mentoring usluga.

 Pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele podrške definisani su pojedinačnim programskim linijama.

 U odnosu na prošlu godinu Program je dodatno obogaćen sa dvije nove programske linije finansijske podrške, koje se odnose na internacionalizaciju mikro, malih i srednjih preduzeća u dijelu jačanja marketinških aktivnosti preduzeća, kao i ekonomskog osnaživanja mladih i žena u biznisu, kroz posebne podsticajne mehanizme podrške.

 Kako bi se podstakla razvojna komponenta biznisa i smanjile regionalne razlike, a istovremeno doprinijelo povećanju produktivnosti MMSP koja posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore, Programom su i ove godine predviđeni posebni intenziteti finansijske podrške usmijereni prvenstveno na razvoj manje razvijenih opština, shodno Indeksu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

 Za Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023.godinu opredijeljeno je 175.000 eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

 Program podrazumijeva finansijsku podršku na principu refundacije, i to na način da zanatlija finansira 100% svih troškova do završetka aktivnosti za koju konkuriše, nakon čega mu se po podnošenju dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstava za realizaciju aktivnosti, od strane Ministarstva odobrava povraćaj dijela troškova. 

 Odobrena podrška može pokrivati do 70% opravdanih troškova u okviru prve komponente, odnosno do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50% opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu u okviru druge komponente Programa. Dodatni procenat podrške (10%) je obezbijeđen za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Takođe, ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50%, učestvuju osobe ženskog pola ili je u pitanju preduzetnica kao i ukoliko je zanatlija osoba koja ima do 35 godina starosti odobrava se dodatnih 5% podrške. Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?