Rad na unaprjeđenju bilateralne saradnje i doprinosu regionalnoj stabilnosti

Objavljeno: 29.09.2021. 17:46 Autor: Ministarstvo odbrane

Izaslanik odbrane R. Srbije, pukovnik Predrag Stefanović, boravio je danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane i tom prilikom se sastao sa ministarkom, prof. dr Oliverom Injac.

Injac je poželjela uspješno obavljanje dužnosti pukovniku Stefanovićuizrazivši uvjerenje da će se odbrambena bilateralna saradnja unaprijediti u narednom periodu. U tom cilju je pozdravljena odluka o otvaranju Kancelarije izaslanika odbrane Republike Srbije u Podgorici, a iznešena je i namjera za imenovanjem izaslanika odbrane Crne Gore u Srbiji, na nerezidentnoj osnovi.

Injac je istakla važnost obnove saradnje sa Centrom ABHO u Kruševcu, izrazivši uvjerenje da će u predstojećem periodu i u ostalim oblastima odbrambene saradnje od obostranog interesa doći do revitalizacije, što bi išlo u prilog jačanju ukupnih regionalnih odnosa. U vezi sa tim, Injac je istakla značaj saradnje u okviru regionalnih inicijativa, kroz koje se realizuju projekti koji doprinose jačanju interoperabilnosti  i međusobnog povjerenja.

Pukovnik Stefanović izrazio je zadovoljstvo ukazivanjem prilike za obavljanje odgovorne dužnosti izaslanika odbrane u CG. Saglasio se sa stavom o potrebi razvoja međusobne odbrambene saradnje, naglasivši posebno značaj unaprijeđivanja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Stefanović je iskazao punu spremnost R. Srbije za dalju saradnju u svim oblastima od obostranog značaja, te zadovoljstvo obnovom saradnje u okviru Centra ABHO.

Puk Stefanović se u okviru nastupne posjete susreo i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, general-majorom Rajkom Pešićem, te zamjenikom NGŠ VCG, pukovnikom Željkom Radulovićem.

Generalni direktor Pešić je ponovio spremnost za unaprjeđenje bilateralne odbrambene saradnje u predstojećem periodu, u čemu je uloga izaslanika odbrane od velikog značaja. Takođe je istakao važnost definisanja konkretnih planova bilateralne saradnje u sveukupnom procesu, te je zaključeno da je poželjno otpočeti proces usaglašavanja aktivnosti za 2022. godinu. Pešić je sa sagovornikom razmijenio mišljenja o regionalnoj odbrambenoj saradnji i upoznao ga sa prioritetnim aktivnostima ministarstva odbrane.

Puk Radulović je poželio dobrodošlicu puk Stefanoviću, a sagovornici su razmijenili mišljenja o modelima buduće saradnje kada je u pitanju ABHO centar i bilateralni memorandum za saradnju u okviru istog, kao i o mogućnostima za obuku vojnih vozača i rukovaoca inžinjerijskim mašinama.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/4 Foto: Ministarstvo odbrane
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?