Radni sastanak ministra Stijovića sa direktoricom JP Nacionalne šume Sjeverne Makedonije Julijanom Nikolovom

Objavljeno: 14.09.2021. 18:53 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović i državna sekretarka Nikolina Mišnić u sklopu zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji održali su sastanak sa direktorkom JP “Nacionalne šume” gospođom Julijanom Nikolovom i zamjenikom dr Beratom Deharijem.

Na sastanku su razmijenjena iskustva dvije zemlje po pitanju organizacione strukture šumarskog sektora obje države koji se značajno razlikuju, ali se ipak suočavaju sa istovjetnim problemima. Posebno je bilo riječi o problemima šumskih požara i modelima sprječavanja ovih pojava u budućnosti. Obje strane pokazale su spremnost da pokrenu regionalnu inicijativu u pravcu uvođenja sistema prevencije od požara i ranog reagovanja na požare u cilju zaštite šuma.

Istaknuto je da bi uspostavljanje saradnje radi dopune komplementarnog sistema bilo od velikog značaja za osiguranje koordinisane akcije u slučaju velikih šumskih požara i na tom planu se razgovaralo o osnivanju zajedničkih informacionih sistema koji bi obuhvatili zemlje regiona sa kojima se naše dvije države graniče.

Sagovornici su se saglasili da postoji veliki potencijal za jačanje saradnje u budućnosti radi čega je razmatrana i mogućnost potpisivanja Memoranduma o saradnji, što bi doprinijelo daljem međusobnom usavršavanju sektora i saradnji između dvije prijateljske zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?