Rekordan broj registrovanih seoskih domaćinstava tokom 2021. godine

Objavljeno: 30.12.2021. 11:57 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministarstvo ekonomskog razvoja je tokom 2021. godine, kroz više mjera podrške u okviru Javnog poziva u oblasti ruralnog turizma podstaklo razvoj postojeće ponude, ali i povećanje broja registrovanih seoskih domaćinstava. Samo tokom ove godine registrovano je 70 novih, pa ih je na teritoriji Crne Gore ukupno 189. Turistima je dostupna i ažurirana brošura u kojoj je sadržana cjelokupna ponuda registrovanih seoskih domaćinstava koja će im poslužiti kao inspiracija, ali i izvor informacija prilikom obilaska ruralnih područja. Takođe, dopunjen je i objavljen Mali priručnih za seoska domaćinstva koji nudi praktične savjete i smjernice za razvoj ugostiteljske djelatnosti.

Cijeneći trud, ideje i spremnost lokalnog stanovništva da rade na razvoju ruralnog turizma, Ministarstvo ekonomskog razvoja je tokom 2021. godine sprovodilo kontinuirane aktivnosti u cilju diverzifikacije turističke ponude i podrške seoskim domaćinstvima. Ruralni turizam je prepoznat kao sve popularniji oblik turizma, a autentična iskustva lokalnog stanovništva su veoma zanimljiva turistima, pogotovo onima koji teže zdravom načinu života i žele da odmaraju u prirodi, učestvuju u pripremanju tradicionalnih jela ili rade uobičajene seoske poslove.

Registrovana seoska domaćinstva koja nude usluge smještaja i pripremanja i služenja hrane se nalaze u svim djelovima Crne Gore, nude raznovrsne sadržaje posebne ponude u kojima se reflektuju područne specifičnosti na specifičnsti kraja u kojima se nalaze, zatim raznolike atrakcije i aktivnosti u prirodi.

U ovoj vrsti ponude, posebno se izdvajaju, već tradicionalno poznate vinarije i prizvođači maslinovog ulja i sira, ali su sve brojnija i domaćinstva koja nude, relativno noviju ponudu, a koja se odnosi prvenstveno na rekreaciju i fizičke aktivnosti, umjetničke programe, zanatske aktivnosti, gastro sadržaje itd.

Naša zemlja ima ogromne prirodne potencijale, a raznolikost u načinu života na malom prostoru, izraženo gostoprimstvo, autentične priče i bogata gastronomska ponuda su nešto po čemu smo sve više prepoznatljivi kao destinacija. Ovo je ujedno i razvojna šansa za ruralna područja uopšte, jer će ih učiniti privlačnim mjestom za život i spriječiti migraciju stanovništva.

U tom smislu, Ministarstvo je u prethodnom periodu pružalo punu podršku svima koji su odlučni u namjeri da se bave ovim vidom turisitčke ponude, a predstavnici Ministarstva su obišli znatan broj seoskih domaćintsva kako bi ih podstakli na dalji razvoj ove djelatnosti. Kako je ova aktivnost kontinurana, u planu je da se podrška seoskim domaćinstvima nastavi i u narednom periodu u cilju jačanja ponude.

mali vodič za seoska domaćinstva CG

U cilju što bolje promocije ponude ažurirana je brošura u kojoj je predstavljena ponuda svih seoskih domaćinstava na teritoriji Crne Gore.  Takođe, za one koji vide potencijal u bavljenju ovim oblikom turizma, objavljen je i dopunjeni Mali priručnik za seoska domaćinstva koji nudi praktične savjete i smjernice za razvoj ugostiteljske djelatnosti u seoskim domaćinstvima.  Brošura i Priručnik su dostupni u elektronskoj formi na sledećem linku.  

Dokumenta

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?