Saopštenje za javnost povodom predstojećih praznika Nove godine i vjerskog praznika Božića za zaposlene rimokatoličke i pravoslavne vjeroispovjesti

Objavljeno: 22.12.2022. 09:32 Autor: Ministarstarstvo rada i socijalnog staranja

Povodom predstojećeg praznika Nove godine i vjerskog praznika Božića za zaposlene rimokatoličke i pravoslavne vjeroispovjesti, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, daje saopštenje za javnost:

Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika (“Sl. list RCG”, br. 56/93, 27/94 i 73/10), vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana) i to: subota 24. decembra, nedjelja 25. decembra i ponedjeljak 26. decembra. 

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima (“Sl.list RCG”, br. 27/07 i 36/13), Nova godina praznuje se u nedjelju 1. januara i ponedjeljak 2. januara. Kako je prvi praznični dan nedjelja, neradni su nedjelja 1. januar, ponedjeljak 2. januar i utorak 3. januar.

Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika (“Sl. list RCG, br. 56/93, 27/94 i 73/10), vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana) i to: petak 6. januara (Badnji dan), subota 7. januara (prvi dan Božića) i nedjelja 8. januara (drugi dan Božića).

Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?