Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje (A5)

Objavljeno: 14.03.2023. 08:15 Autor: Ministarstvo odbrane

Sastankom političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje A5, održanom danas u Skoplju, ozvaničen je početak predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije tom regionalnom inicijativom. Crnu Goru su na sastanku predstavljali ambasadorka Crne Gore u Skoplju Marija Petrović i generalni direktor za politiku odbrane Ministarstva odbrane general major Rajko Pešić.

Ključni prioritet ovogodišnjeg makedonskog predsjedavanje inicijativom, pored promocije evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana i pružanja podrške daljoj implementaciji politike otvorenih vrata, predstavljaće definisanje i usvajanje novog okvirnog dokumenta za djelovanje A5, koji će uz očuvanje osnovnih postulata Povelje biti usmjeren na proširenje oblasti i modalitet uzajamne saradnje, u skladu sa aktuelnim geopolitičkim okolnostima.

Tokom dvije radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima i u tom kontekstu istakli neophodnost revitalizacije Američko-jadranske povelje i jačanje mehanizama za adekvatno suprotstavljanje savremenim prijetnjama sa kojima se suočava međunarodna zajednica, ali i region. Takođe, razmotrene su buduće aktivnosti Povelje i mogućnosti za dalje jačanje saradnje država članica i posmatrača.

Ambasadorka Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji, Marija Petrović ukazala je na značaj povelje za dalju integraciju regiona i zajednički odgovor na izazove s kojima se naše države suočavaju, a posebno u svijetlu dešavanja u Ukrajini. U tom kontekstu, ambasadorka Petrović je ocijenila da evropska i evroatlantska orijentacija regiona mora biti sačuvana i dodatno ohrabrena, a kao ključni preduslov dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država istakla značaj strateškog partnerstva EU, NATO i ZB.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore, general-major Rajko Pešić, govorio je o kompleksnim promjenama globalne bezbjednosne situacije, nastalim kao posljedica rata Rusije protiv Ukrajine, uključujući njihove mnogobrojne efekte na političke, ekonomske i druge prilike na Zapadnom Balkanu. General Pešić je upoznao sagovornike sa angažovanjem jedinice Vojske Crne Gore u okviru NATO borbene grupe - Aktivnosti ojačane budnosti, u Republici Bugarskoj. Govoreći o potrebama za dalje unapređenje kapaciteta oružanih snaga izrazio je zahvalnost predstavnicima država Povelje, sa kojima Ministarstvo odbrane Crne Gore ima dugogodišnju saradnju u oblasti obrazovanja kadra, kao i po pitanju zajedničkog učešća na međunarodnim vojnim vježbama i drugim vidovima obuke, i pozvao na iznalaženje dodatnih modaliteta za odbrambenu saradnju u domenu unapređivanja sposobnosti kadra u oružanim snagama. General-major Pešić je istakao značaj modernizacije i opremanja Vojske, kao jednog od preduslova održavanja i unapređivanja otpornosti i sposobnosti sistema odbrane za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima.

Na sastanku je usvojen Akcioni plan predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije Američko-jadranskom poveljom za 2023. godinu kojim je predviđeno održavanje trideset tri aktivnosti na radnom i visokom nivou, koje za cilj imaju unapređenje političke i odbrambeno-vojne saradnje država članica Povelje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica A5 inicijative - Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD, kao i država posmatrača - Kosovo, Slovenija i Srbija.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/2
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?