Sekulović-Spasovski: Kroz saradnju i nove inicijative do kvalitetnog odgovora na izazove u regionu

Objavljeno: 01.07.2021. 15:48 Autor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Danas je u Podgorici, u susret održavanju MARRI Foruma, održan sastanak ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Sergeja Sekulovića  sa ministrom unutrašnjih poslova R.Sjeverne Makedonije, Oliverom Spasovskim.

Naglašavajući odličnu saradnju ministarstava dvije zemlje, saglasili su se da je  primarni zajednički interes produbljivanje bilateralne saradnje, uključujući i regionalni kontekst, na planu borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i krijumčarenje narkotika.

Ministar  Sekulović je zahvalio ministru Spasovskom na iskrenoj podršci i saradnji, naročito u oblasti upravljanja migracijama i razmjeni iskustava na planu obezbjeđivanja adekvatnih smještajnih kapaciteta za tražioce azila. Sastanak je bio prilika da najavi proširenje postojećeg Centra za prihvat u Spužu i izgradnju migracionog centra u blizini graničnog prelaza Božaj. Konstatovao je da je na planu upravljanja migracijama, potrebna regionalna solidarnost i odgovornost.

Takođe je istakao intenzivnu operativnu policijsku saradnju,  koja omogućava dijeljenje značajnih informacija. Podsjetio je da je projekat razmjene policijskih službenika tokom turističke sezone primjer dobre prakse, koji će, iako je ove godine izostao zbog situacije sa pandemijom, biti nastavljen u narednom periodu.

On  je i ovom prilikom ponovio odlučnost MUP-a i Vlade Crne Gore da podrže napore Sjeverne Makedonije na putu evropskih integracija. “Jaka veza između Crne Gore i Sjeverne Makedonije jeste zajednički cilj, odlosno članstvo u Evropkoj uniji. Na tom putu od velikog značaja je saradnja koju ostvarujemo kroz Brdo proces i MARRI forum, posredstvom kojih zemlje Zapadnog Balkana razmjenjuju iskustva o pregovaračkom procesu“, naglasio je ministar Sekulović.

Sekulović-Spasovski

Saopštio je da aktivnosti MUP-a Crne Gore u proteklih pola godine potvrđuju da su rezultati u  pregovaračkim poglavljima 23 i 24 prioritet, te da će novi, reformski Zakon o unutrašnjim poslovima, koji stupa na snagu 3.jula,  omogućiti dostizanje policijskih standarda država Evropske unije.

Ministar Spasovski, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori,  iskazao je zadovoljstvo što je vidljivo zajedničko usmjerenje  na međusobnu saradnju i jačanje prijateljskih veza dvije zemlje, koje će pozitivno uticati i na jačanje regionalne povezanosti.

Ministar Spasovski je ovom prilikom predložio formiranje zajedničkog centra kao alata za borbu protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, radi brže razmjene informacija, što se pokazalo kao uspješno u saradnji sa drugim državama.

„Veoma je značajno  što je ministar Sekulović podržao naše inicijative u oblasti  jačanja saradnje u borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i terorizma, i upravljanja migracionim tokovima, a koje imaju za cilj da ojačaju umrežavanje zemalja Zapadnog Balkana u prevazilaženju izazova“, saopštio je ministar Spasovski.

Sekulović-Spasovski

Na sastanku je zaključeno da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, već sarađuju u duhu dobrih i prijateljskih odnosa, te postoji obostrana spremnost za intenziviranje saradnje. Iskazano je  uvjerenje da će zajedničke aktivnosti, na strateškom i operativnom planu, doprinijeti još boljim rezultatima u predstojećem periodu.

Sastanku su ispred crnogorske delegacije, pored ministra, prisustvovali i državni sekretar Zoran Miljanić, v.d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin, v.d generalnog direktora za evropske poslove, međunarodnu saradnju i programe podrške Sergej Mučalica i šefica kabineta Jelena Maraš.

Ispred delegacije MUP-a R. Sjeverne Makedonije prisustvovali su ministar Spasovski, ambasador R.Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, Mihajlo Trpkoski, šef kabineta ministra Mitko Bojmacaliev i generalni savjetnik u kabinetu ministra Perica Krstevski.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?