Srzentić na konferenciji na Harvardu predstavila Crnu Goru i pozvala svjetske lidere da pomognu u ubrzavanju procesa digitalne transformacije u našoj zemlji

Objavljeno: 13.06.2021. 14:00

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pozvala je lidere iz oblasti tehnologije i digitalnih timova vlada širom svijeta da svojim iskustvom, praksama i resursima pomognu u ubrzavanju procesa digitalne transformacije naše zemlje.

„Rad u vladama širom svijeta, posebno u dijelu digitalne transformacije, uvijek otvara prostor za saradnju”, kazala je ministarka Srzentić na konferenciji „Udruživanje svjetskih lidera u digitalnim uslugama“ (Digital Services Convening), koju četvrtu godinu zaredom organizuju Harvard Kennedy School i Public Digital.Ove godine, konferencija je okupila oko 90 predavača, lidera i predstavnika vlada iz više od 30 zemalja širom svijeta.  Konferencija okuplja brojne lidere iz oblasti javne uprave, tehnologije i digitalnih servisa vlada širom svijeta koji su posvećeni redizajniranju javnih politika i digitalnoj transformaciji.

Tema konferencije ove godine je bila liderstvo u kriznim vremenima, izazvanim pandemijom koronavirusa, kako digitalni timovi mogu i moraju transformisati javne politike i usluge.

Srzentić, kao gostujući predavač na Harvardu, tradicionalno učestvuje na ovoj konferenciji, a ovoga puta kao ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija u Vladi Crne Gore, sa panelistima je podijelila iskustvo dizajniranja javnih politika i izgradnje digitalnih kapaciteta u Crnoj Gori tokom prethodnih sedam mjeseci. Ona je govorila o započetim procesima u oblasti digitalne transformacije javne uprave.

U prethodnom periodu smo uspostavili novu organizaciju koja treba da prati digitalnu transformaciju javne uprave, kao i čvrsta partnerstva sa stručnjacima iz privatnog sektora i akademske zajednice kako bi znanje čitavog društva iskoristili na putu digitalnog razvoja, objasnila je Srzentić.

Ona je kazala da su pokrenute aktivnosti na uspostavljanju Digitalne akademije za javne službenike, te da je Crna Gora idealna destinacija za digitalne nomade. „Mijenjamo pristup u kreiranju digitalnih iskustava i elektronskih usluga po ugledu na privatne kompanije i najbolje svjetske prakse” - ocijenila je Srzentić.

Na konferenciji su lideri širom svijeta podijelili svoja iskustva i dobre prakse iz prethodnog perioda, kao i buduće pravce razvoja javnih politika i usluga. Takođe, na konferenciji je bilo riječi o izazovima u oblasti digitalne transformacije  sa kojima su se susrele vlade širom svijeta tokom pandemije koronavirusa, ali i ekonomskim i političkim dešavanjima.

„Izazovni period, koji je, nadam se iza svih nas, primorao je sve nas da radimo i planiramo sa limitiranim kapacitetima, ali smo u Crnoj Gori, i pored svih teškoća, uspjeli da pokrenemo digitalne timove i osnažimo kapacitete. Zahvalna sam Harvard Kennedy School i Public Digital-u na organizaciji i na prilici da predstavimo Crnu Goru, sistem javne uprave i digitalni potencijal. Najveća vrijednost konferencije je što svake godine nesebično i udruženo dijelimo dobra iskustva i znanje, stvaramo prostore za globalnu saradnju, a svjetsku zajednicu digitalnih timova brojnih vlada, i Crnu Goru među njima, dodatno osnažujemo. Posebno sam srećna što su mnogi od lidera na konferenciji prepoznali prostor za saradnju sa Crnom Gorom i uvjerena sam da će nas neki uskoro i posjetiti” - zaključila je Srzentić.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?