U Nikšiću otvoren Dnevni centar za osobe sa demencijom

Objavljeno: 11.06.2021. 11:07 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

U  Nikšiću je otvoren Dnevni centar za osobe sa demencijom. Riječ je o projektu koji sprovodi Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, sa partnerom NVO ,,Futura”, uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a finansira ga Evropska Unija i Vlada Crne Gore u okviru zajedničkog Programa Evropske Unije i Vlade Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Pomenuti centar će primiti do 15 korisnika oboljelih od demencije, a o njima će brinuti dva psihologa, medicinska sestra, njegovateljica i vozač, koji će ih voziti od mjesta stanovanja do boravka i obrnuto. Ovaj socijalni servis je zamišljen kao pomoć porodicama koje imaju oboljele članove od demencije. Pored psiho-socijalne podrške koja će im se pružati od strane stručnih radnika dnevnog centra, za korisnike će biti obezbijeđen jedan topli obrok i osvježenje u toku dana. Dnevni boravak će biti otvoren radnim danima od sedam do 15 časova.

Vrijednost projekta ,,Dnevni centar za osobe sa demencijom“ iznosi 195.000 eura i jedan od 18 projekata koji su dobili mogućnost finansiranja kroz Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška pružanju usluga socijalne i dječje zaštite“  i dio je jedne uspješne priče o realizaciji zajedničkog (SOPEES) Programa Evropske Unije i Vlade Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Službenik za implementaciju u Direktoratu za međunarodnu saradnju, programiranje i implementaciju EU fondova u MFSS, Esmir Musić, učestvovao je na Press konferenciji povodom otvaranja Dnevnog centra za osobe sa demencijom u Nikšiću i tom prilikom kazao da je projekat finansiran kroz program EU i Vlade za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

“Program je vrijedan 18 miliona eura, od čega 15 odsto finansira Vlada, a ostalo EU. U okviru poziva koji smo raspisali 2019. godine ukupno je potpisano 18 ugovora, a dva se projekta bave osobama sa demencijom. Jedan od tih projekata je ovaj u Nikšiću i njegova vrijednost je 195.000 eura“, kazao je Musić.

 

Galerija

gallery.media[0].alt
1/5 Foto: MFSS
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?