Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan prvi modul treninga za voditelje potraga u nepristupačnim terenima

Objavljeno: 08.11.2022. 11:45 Autor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

U prostorijama Trening centra za zaštitu i spašavanje u Podgorici uspješno je završen prvi trodnevni modul treninga za voditelje potraga u nepristupačnim terenima, koji se održavao u periodu od 4. do 6. novembra 2022. godine. Trening je realizovan u sklopu projekta “SAFE TOGETHER – Prevencija rizika u prekograničnom području”, koji finansira EU kroz Program Interreg IPA prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prvi modul treninga pohađalo je 30 članova spasilačkih službi iz tri zemlje i obuhvatao je teorijski i praktični dio, kroz koji su polaznici usavršili znanja vezano za taktike traganja, rad sa komunikacionom opremom, GPS uređajima, metodologiju i taktike potrage za nestalim osobama kao i druge oblasti od značaja za kvalitetno sprovođenje ovakvog vida potraga. Ovaj trening je prvi edukativni događaj koji je održan u Trening centru za zaštitu i spašavanje u Podgorici nakon njegove rekonstrukcije, a kroz projekat je predviđeno da se do kraja godine u prostorijama Centra održi i obuka za instruktore za gašenje požara u zatvorenom prostoru.

Drugi modul treninga  previđen je od 25. do 27. novembra 2022.godine, a održaće se u Gradišci u Bosni i Hercegovini, gdje će polaznici proći provjeru znanja i dobiti sertifikate o pohađanju treninga. Projekat SAFE TOGETHER sprovodi Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore a partneri su Grad Gradiška iz Bosne i Hercegovine i Grad Daruvar iz Republike Hrvatske. Projekat se fokusira na jačanje ljudskih i materijalnih kapaciteta za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.276.113,89 eura, od čega je doprinos Evropske unije 1.084.696,79 eura, ili 85% ukupnih projektnih troškova. Za Crnu Goru opredijeljeno je 519.961,54 eura, od čega EU finansira 441.967,30 eura. Pored rekonstrukcije i opremanja Trening centra kroz projekat je nabavljena i značajna oprema za zaštitu i spašavanje, čime su se stvorili uslovi za dalje organizovanje obuka i treninga iz različitih oblasti vezanih za zaštitu i spašavanje, ali i ojačani kapaciteti službi za reagovanje u slučaju različitih vrsta hazarda.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?