Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ublažene epidemiološke mjere od 11. do 25. marta

Objavljeno: 10.03.2022. 13:40 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Uslijed pažljivo praćene epdiemiološke situacije, koja je sve povoljnija, što smo i najavili kao mogućnost, Vlada Crne Gore je odlučila da već od petka, 11. marta do 25. marta, dodatno ublaži mjere.

Ukida se obaveza posjedovanja COVID potvrda za:
1. Ulazak u Crnu Goru;
Uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera, i poštovanje dozvoljenog broja posjetilaca, COVID potvrda više nije potrebna ni za:
2. Boravak u ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije i sl.);
3. Boravak u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i sl.);
4. Boravak u objektima koji organizuju igre na sreću (kladionice, kazina, automat klubovi i sl.);
5. Boravak u sportskim objektima i na otvorenom i u zatvorenom prostoru;
6. Boravak u fitnes centrima i teretanama;
7. Boravak u dječijim igraonicama;
8. Prisustvo i boravak na okupljanjima na zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički i privatni skupovi, proslave, žurke, svadbe, kao i druge manifestacije);

Novine su i to:
9. Povećava se broj posjetilaca javnim priredbama i ostalim manifestacijama na otvorenom, sa 50 na 100;
10. Dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrane, uz prisustvo najviše do 100 lica;
11. Dozvoljava se organizacija zabavnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, ringišpil, grupni treninzi, klizališta i sl.) uz prisustvo najviše do 100 lica.

Naglašavamo i to da su posjete pacijentima u bolnicama i dalje zabranjene. Izuzetak su posjete COVID pacijentima jednom nedjeljno uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Sve ostale mjere ostaju na snazi.

Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 61% u odnosu na prethodne dvije nedjelje, takođe i broj preminulih u poslednje dvije sedmice je manji za oko 64% u odnosu predhodne dvije nedelje. U poslednje dvije nedelje 90% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?