Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Umjesto „Landže”, PPOV da se gradi u zoni ZIKS-a

Objavljeno: 10.12.2021. 13:31 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Vlada Crne Gore je, na sjednici održanoj juče 09.12.2021. godine razmotrila i usvojila Informaciju o analizi lokacije “Landža” predviđene za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Danilovgrad, u kojoj je navedeno da ta lokacija ipak nije adekvatna za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 

Informaciju je pripremilo Ministarstvo na osnovu zaključaka Komisije za sagledavanje aspekata lokacije „Landža“.

Predlog Komisije je da se PPOV gradi na drugoj lokaciji, kao što je na primjer lokacija u okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Prednost ove lokacije jeste državna svojina (nepotrebna eksproprijacija), a na navedenoj lokaciji već postoji i manje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, u neposrednoj blizini ove lokacije nema naselja, čime bi se izbjeglo eventualno nezadovoljstvo građana.

Glavna prednost ove lokacije u okviru ZIKS-a, za razliku od lokacije „Landža“ koja pokriva 20-25% otpadnih voda Bjelopavlićke ravnice, je i u tome što bi pokrila 100% uključujući i farme koji su veliki zagađivači okoline i samog Parka prirode „Rijeka Zeta“. Cjevovod bi pratio gravitacioni pad (profil terena), tako da ne bi trebalo dodatno postavljanje pumpnih stanica.

Uzimajući u obzir iskazano nezadovoljstvo građana i nedostatke samog projekta, Komisija je dala predlog sveobuhvatnog rešenja problema, koji će dugoročno tretirati problem otpadnih voda na cjelokupnoj teritoriji Bjelopavlićke ravnice, sa posebnim akcentom na zaštiti Parka prirode „rijeka Zeta“.

Shodno usvojenoj Informaciji, Vlada je zadužila Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da obezbijedi neophodne uslove sa aspekta prostorno planske dokumentacije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?