Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

UNESCO-Aschberg program za umjetnike i kulturne stvaraoce

Objavljeno: 01.02.2023. 11:40 Autor: Ministarstvo kulture i medija

U cilju poboljšanja položaja umjetnika i kulturnih stvaralaca organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), u partnerstvu sa Kraljevinom Norveškom, objavila je javni poziv za podnošenje prijava u okviru UNESCO-Aschberg programa za umjetnike i kulturne stvaraoce. Među potencijalnim korisnicima sredstava programa je i Crna Gora, kao članica Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza. Misija UNESCO-Aschberg programa je podsticanje i unapređenje kulturne raznolikosti i statusa umjetnika kroz jačanje nihovog socijalno-ekonomskog statusa, u skladu sa ciljevima Konvencije iz 2005. o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza, kao i Preporuke iz 1980. o statusu umjetnika.

Na konkurs mogu aplicirati:

1. organi javne uprave i institucije čiji projektni prijedlozi imaju za cilj obezbjeđivanje tehničke pomoći za reviziju postojećih ili kreiranje novih pravnih okvira (zakona,politika, mjera itd.) koje štite i status umjetnika i promovišu kulturne stvaraoce;

2. nevladine organizacije čiji projektni prijedlozi imaju za cilj obezbjeđivanje finansijske podrške u implementaciji inovativnih projekata čija je svrha unapređenje umjetničke slobode, i status umjetnika na lokalnom, nacionalnom, regionalnom ili internacionalnom nivou (razvoj kapaciteta, predstavljanje, praćenje, istraživanje itd.)

Projektni prijedlozi se dostavljaju putem mejla: aschberg@unesco.org najkasnije do 28. februara 2023. godine na engleskom ili francuskom jeziku.

Više detalja o konkursu može se dobiti na ovom linku. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?