Usvojen plan za popis i uništenje zaplijenjenih cigareta

Koordinaciono tijelo za popis oduzete robe u Slobodnoj zoni „Luka Bar“ usvojilo je plan djelovanja, koji će dovesti do uništenja zaplijenjenih cigareta.

Na drugoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, odlučeno je da se Plan popisa oduzete robe, procjena troškova za popis i uništenje, te zahtjev za podršku u vezi postupanja sa otpadom nastalim nakon uništenja oduzetih duvanskih proizvoda, dostavi Delegaciji Evropske unije, koja je iskazala spremnost da obezbijedi sredstva za realizaciju aktivnosti popisa i uništenja oduzetih duvanskih proizvoda.

Naglašeno je da je neophodno učiniti čitav proces maksimalno transparentnim, u čemu će pomoći i učešće predstavnika britanskog organa za upravljanje prihodim i carinom (HMRC).

Istaknuta je i važnost dokumentovanja svakog koraka u procesu, kako bi se osiguralo da i javnost povrati povjerenje u institucije sistema.

Koordinaciono tijelo je zadužilo Upravu carina da, u skladu sa odredbama Carinskog zakona, Uredbe o uslovima i načinu prodaje carinske robe i drugim postupcima sa carinskom robom,  Zakona o duvanu i Zakona o akcizama, posebnim aktom jasno utvrdi činjenice i okolnosti  koje potvrđuju da oduzete duvanske proizvode nije moguće prodati i da je iste potrebno uništiti.

Zaključeno je da bi se postupak mogao završiti tokom juna.

Sjednica Koordinacionog tijela za popis oduzete robe u Slobodnoj zoni „Luka Bar“ (01.04.2024.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?