Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvojen Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu

Objavljeno: 30.07.2021. 12:16 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

3 MIL EUR za podršku MMSP

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu vrijedan 3.000.000,00 €.

Napredak i ubrzanje ekonomskog razvoja zemlje jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore. Svoju posvećenost ovom cilju Vlada je iskazala i tokom proteklih šest mjeseci kada je usvojila dva paketa Mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica nastalih usljed korona krize. Ipak, crnogorska ekonomija i dalje osjeća posledice pandemije, zbog čega se ukazala potreba za setom programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, koje bi dovele do bržeg oporavaka i pokretanja privredne aktivnosti upravo sektora MMSP koji po svim relevantnim indikatorima generalno bilježi dinamičan rast i razvoj.

Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, koje će implementirati Ministarstvo ekonomakog razvoja, ima za cilj podsticanje razvoja postojećih procesa, proizvoda i usluga, u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala mikro, malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje produktivnosti i profitabilnosti uz zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Program obuhvata 7 programskih linija, od kojih se pet odnosi na finansijsku podršku, a dvije programske linije na nefinansijsku podršku.  

Programom je predviđeno pet linija finansijske podrške:

  • Programska linija za modernizaciju proizvodnih procesa,
  • Programska linija za podršku malim ulaganjima,
  • Programska linija za uvođenje međunarodnih standarda,
  • Programska linija za podršku digitalizaciji,
  • Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije,

Dvije Programske linije nefinansijske podrške:

  • Programska linija za pružanje mentoring usluga,
  • Programska linija za razvoj preduzetništva.

Realizacijom ovih programskih linija omogućiće se jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti proizvoda i usluga.

Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „ranjivih“ ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz Program u cjelini, kao bitnih segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će  raspisati Javni poziv za učešće u Programu i pojedinačnim programskim linijama koji će sadržati osnovne informacije, uslove za podnošenje prijave, način podnošenja prijave, rokove i ostale relevantne informacije.  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?