Usvojene Vladine preporuke o ograničenju cijene hljeba

Objavljeno: 25.08.2021. 15:16 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Početkom juna tekuće godine, putem medija je najavljeno značajno poskupljenje cijena osnovne vekne hljeba. Kako se radi o osnovnoj životnoj namirnici, čijim se povećanjem cijena direktno utiče na standard naših građana, a naročito na onaj dio najranjivijih kategorija stanovništva, Vlada Crne Gore je ograničila cijenu na zatečenom stanju do kraja godine. Maksimalna maloprodajna cijena vekne pšeničnog bijelog hljeba tip – 500 ograničena je na 0,50 EUR po komadu za hljeb od 500g do 600g, i 0,40 EUR za hljeb od 300g do 400g po komadu.

U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka sa pekarskom industrijom kako bi se uvidjeli razlozi za potrebu povećanja cijene i našli načini podrške u skladu sa zakonom, a koji bi doveli u povoljniju poziciju ovaj industrijski sektor, a da se pri tome ne ugroze ostali učesnici u lancu vrijednosti. Pored sastanaka sa pekarskim sektorom, intenzivirana je komunikacija i sa predstavnicima trgovinskih lanaca kako bi se pronašlo adekvatno rješenje gorućeg pitanja.

U tom smislu, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja su na osnovu analize tržišta sugerisali na koji način je moguće unaprijediti odnos svih učesnika u lancu vrijednosti oko ove osnovne životne namirnice. Shodno navedenom, a vodeći računa o slobodi preduzetništva i o odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, Privrednoj komori Crne Gore upućene su zajedničke preporuke pomenuta tri ministarstva kojima bi bilo obezbijeđeno održavanje cijena hljeba na istom nivou.  

Na sastanku predstavnika pekara i trgovinskih lanaca usaglašene su preporuke koje se odnose na utvrđivanje marže kod trgovaca na nivou ne većem od 17% na osnovnu veknu hljeba; zatim utvrđivanje valute plaćanja ne dužu od 30 dana pri čemu je neophodno obezbijediti kontinuirano snabdijevanje ovom vrstom hljeba; i utvrđivanje proizvođačke cijene hljeba od strane pekarske industrije na nivou ne većem od 0,42€ po vekni.

Implementacijom ovih preporuka, koje neće dovesti do gubitaka u poslovanju, trgovci i pekarska industrija pokazali su visok stepen društvene odgovornosti. S druge strane, ministarstva će nastaviti saradnju po ovom pitanju i pratiće tržište kako bi dali doprinos razvoju pekarske industrije kroz zakonom predviđene mjere podrške i intermedijaciju u svim oblastima za koje se iskaže potreba uključivanja.

Podsjećamo, sve navedene mjere odnose se na period važenja Odluke o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni bijelog hljeba do 31.12.2021.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?