Vojinović-Ardelean: U planu inteziviranje započetih projektnih aktivnosti

Objavljeno: 11.07.2022. 14:27 Autor: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Miomir Vojinović  sastao se danas u prostorijama Ministarstva sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori, NJ.E.  Mateijem Viorelom Ardeleanuom.Glavna tema sastanka odnosila se na unapređenje saradnje na polju obrazovanja, kao i inteziviranje već započetih projektinih aktivnosti  između dvije zemlje.

Na samom početku sastanka ambasador Ardeleanu je istakao dva projekta koji su u fazi implementacije. Prvi projekat  je, prema ambasadorovim riječima,  odobren od strane rumunske agencije za međunarodnu saradnju “RoAid” i  sprovodi se u Osnovnoj školi “ Boško Buha“ u Pljevljima. U pitanju je donacija  laptop računara, smart tabli i projektora, Druga škola u kojoj se projekat implementira je Osnovna škola “Savo Pejanović” u Podogorici,  gdje se radi o donaciji video projektora i knjiga. Ambasador Ardelean je napomenuo da je u ovoj školi započet i besplatan  kurs rumunskog jezika, što predstavlja dobru osnovu za razvijanje ovog vida  saradnje i na nivou visokog obrazovanja, imajući u vidu zainteresovanost univerziteta u Krajovi za slanje profesora koji bi crnogorske studente podučavali rumunski jezik.  Takođe, ambasador je izrazio uvjerenje da se na univerzitetskom nivou saradnja može produbiti u okviru Erasmus plus programa, kroz razne programe mobilnosti.

Uzimajući u obzir dosadašnju dobru saradnju koja se odvijala u okviru zajedničkih evropskih inicijativa, ministar Vojinović se saglasio da bi se ona trebala intezivirati, naročito u oblasti visokog obrazovanja. U tom kontekstu, ministar je izrazio spremnost da podrži sve aktivnosti koje će doprinijeti učvršćivanju odnosa dvije prijateljske zemlje.

Poseban akcenat ambasador Rumunije je stavio na sprovođenje pojekta “bratimljenja” gradova dvije zemlje, u okviru kojeg su već potpisani ugovori između gradonačelnika Alba-Julije i Cetinja, kao i Krajove i Kotora i Podgorice,  a predviđeno je bratimljenje Kolašina i rumunskog  grada Rašnova, zbog čega je  ministar Vojinović  izrazio posebno zadovoljstvo, ističući da u ovom kontekstu kultura i obrazovanje igraju značajnu ulogu. 

Imajući u vidu proces pristupanja Evropskoj uniji koji je u toku u Crnoj Gori, ministar Vojinović je poručio da su našoj zemlji dragocjena iskustva Rumunije na evrospkom putu, te izrazio uvjerenje da će i Crna Gora, uz pomoć i podršku ove prijateljske zemlje, moći da prevaziđe sve prepreke na tom putu i pridruži se evropskoj porodici naroda.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?